• Belföld
Faktor

Mind ide költözünk - még mindig nem menő a bérlakás

Kismértékben egyre nő a bérlakásban élők száma Magyarországon, de más kelet-közép-európai országokhoz hasonlóan a lakosság többsége saját tulajdonú lakásában él.

A magyarok 86,3 százaléka lakik a saját tulajdonú lakásában, 13,7 százaléka pedig bérlakásban – derül ki az ­Eurostat lakásstatisztikai jelentéséből, amely 2015-ös adatokat dolgoz föl. Az elemzés szerint növekszik a bérlők aránya hazánkban, hiszen egy évvel korábban még alig 11 százaléknyian laktak bérlakásban. Európai összevetésben Magyarország az élbolyban van a saját lakástulajdont illetően, e szempontból csak Románia, Horvátország, Litvánia és Szlovákia előz meg minket. A kelet-közép-európai régió országaiban jellemzően sokkal kisebb a bérlakásban élők aránya, mint a nyugati tagállamokban.

A kép csak illusztráció.

A kép csak illusztráció.

Noha a bérlők aránya sehol nem haladja meg a saját lakásukban élőkét, Németországban az emberek 48 százaléka bérlakásban él. Az Európai Unióban tízből heten laknak saját otthonukban, igaz, a lakosság több mint két­ötödének az otthonát jelzáloggal vagy pénzintézeti hitellel terhelték.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Központi Statisztikai Hivatal Miből élünk? címmel megjelentetett kiadványa szerint a bérelt lakásban élők aránya Budapesten és a megyeszékhelyeken meghaladja a 15 százalékot, más városokban viszont csak 9, a köz­ségekben pedig alig 4 százaléknyian vannak.

    A 2014 végi állapotokat tükröző felmérés hasonló számokat mutatott: a magyar háztartásokban lakók mintegy 87 százalékának van ingatlantulajdona, és szinte ugyanilyen arányban élnek honfitársaink a saját tulajdonukat képező házban vagy lakásban. Ugyanakkor majdnem minden negyedik háztartásban élőnek van legalább még egy ingatlana – írja a Magyar Idők.

    Kommentek:

    Top 16