• Élet
Faktor

Így vezessen a nyaralásra menet, vigyázzon magára a szabadnapjain is

Beköszöntött a jó idő, és sokan szabadságra indulnak. Annak érdekében, hogy a nagy melegben is biztonságosan tudjunk közlekedni, a Europcar Autókölcsönző összeállított néhány hasznos vezetési tippet a nyárra.

Illusztráció.

Illusztráció.

A melegben való vezetésnek is megvannak a kockázati tényezői, amikre ha nem figyelünk, veszélyhelyzet alakulhat ki. Az autónk műszaki állapotára a nyári szezonban is figyelnünk kell.

 • A nyári autósszezon a nyári gumik felrakásával kezdődik, amik ne legyenek 5 évnél idősebbek. Figyelnünk kell, mert a nagy melegben nemcsak gyorsabban kopnak a téli gumik, de a fogyasztásra sem hat kedvezően, sőt a fékút harmadával is megnőhet a puha gumik miatt.
 • A téli és tavaszi közlekedés megterheli a futóművet, ezért érdemes azt is átnézetni.
 • A légkondicionáló átnézése és kitisztítása nagyon fontos a nyári szezon előtt. Célszerű a pollenszűrőt kicserélni és egy különleges fertőtlenítő spray segítségével elpusztítani a klímában elszaporodott baktériumokat. Azokban az autókban, amikben nincsen légkondi, érdemes a hátsó ablakokra napvédő rolót beszerezni.
 • Ellenőrizzük a hűtőfolyadék és a motorolaj szintjét, nehogy utazás közben kellemetlen meglepetést okozzanak. Az ablakmosó folyadékot is váltsuk nyárira és az ablaktörlő lapátokat is cseréljük le, ha a gumi elengedte magát a téli szezonban.

A Europcar Autókölcsönző szakértője azt javasolja azoknak, akik nem teljesen biztosak gépjárművük műszaki állapotában, hosszabb útra inkább béreljenek autót, hiszen a bérautókat folyamatosan karbantartják.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Illusztráció.

  Illusztráció.

  Legyen szó mindennapi autós közlekedésről vagy hosszabb út megtételéről, az autónk nyárra való felkészítése mellett az egészségünkre is fokozottan figyelnünk kell a hőségben:

  • Ügyelnünk kell a vezetés közbeni folyadékbevitelre. A dehidratáltság ugyanis csökkenti a koncentrálóképességet, fáradtsághoz, álmossághoz és ingerlékenységhez vezet.
  • Figyeljünk arra, hogy ne melegedjen nagyon fel az autó belsejében a levegő, mert ez is fáradékonyságot és figyelemzavart okozhat. Tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy a lassabb reakcióidő miatt is biztonságosan meg tudjunk állni.
  • A légkondicionáló hőfokának beállításánál törekedjünk arra, hogy a külső és a belső hőmérséklet között ne legyen nagyobb a különbség, mint 5-6 fok.
  • Hosszabb útnál rendszeresen tartsunk szünetet, frissítsük fel magunkat, mert a meleg időben gyorsabban elfáradunk vezetés közben.
  • Gyermeket és állatot semmi esetben se hagyjunk az autóban, mert a felforrósodott járműben nagyon könnyen és gyorsan hőgutát kaphatnak és életveszélybe is kerülhetnek.
  Kommentek:

  Top 16