• Külföld

Beperli a gerillavezér családja a Call of Duty készítőit

A világ legsikeresebb számítógépes játékának egyik figuráját Jonas Savimbi angolai szabadságharcosról mintázták. Savimbi karakterét nagyon rossz színben mutatja be a játék, de a valóságban is százezrek haltak meg miatta.

Savimbi három gyereke perelte be a Blizzard Activision videojáték-készítő céget becsületsértésért. Szerintük sérti Savimbi emlékét, hogy a játékban barbár karakterként ábrázolják. Egymillió euró kártérítést követelnek a cégtől.

Forrás: youtube.com - Call of Duty

Forrás: youtube.com - Call of Duty

A Blizzard viszont azt mondja, hogy a karakter még előnyösebben tünteti fel Savimbit, mint amilyen az életben volt. Justin Pearce, a BBC korábbi angolai tudósítója arról beszélt, hogy szemtanúk szerint az 1980-as évek elején Savambi főhadiszállásán boszorkánysággal vádolt nőket égettek el élve.

Savimbi alapította meg a UNITA mozgalmat. A szervezet célja először az volt, hogy felszabadítsák Angolát a portugál gyarmaturalom alól. Ez 1974-ben sikerült és Savimbi az ország nemzeti hőse lett. A független Angola azonban rövidesen véres polgárháborúba sodródott. A polgárháború első szakasza az 1990-es évekig tartott és 350 ezren haltak bele. Másfél év béke után újra egymást kezdték gyilkolni az angolaiak. Savimbi nem fogadta el, hogy vesztett a parlamenti válaszutasokon, és ezért újabb 150 ezer embernek kellett meghalnia. Mivel a kommunista veszély, ami ellen Savimbi harcolt, már rég megszűnt, Nagy-Britannia és az USA az ezredfordulóra belátta, hogy ártatlanokat mészárolnak le Angolában és nem adott több segélyt az országnak. Savimbi ennek ellenére folytatta a harcot. Egészen 2002. február 22-ig, amikor a kormányerők megölték.

Savimbi 1985-ben.
Foto: Europress- Trevor Samson/AFP

Savimbi 1985-ben. Foto: Europress- Trevor Samson/AFP

A Call of Duty: Black Ops 2-ben Savimbi a csapatait vezeti a kormányerők ellen. "Halál az MPLA-ra!" felkiáltással. Az MPLA az Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom, a portugál uralom alóli felszabadulás, azaz 1975 óta a kormányzó párt az országban.

Azt látni, hogy embereket gyilkol, levágja a karjukat… ez nem az apám.

- mondta Cheya Savimbi, a lázadóvezér fia. A három testvér az Activision francia leányvállalatát perelte be a nanterre-i bíróságon.

Balról jobbra: az ügyvéd, Carole Enfert és Savimbi gyerekei: Cheya, Alleluia és  Helena Savimbi.
Foto: Europress- Jacques Demarthon/AFP

Balról jobbra: az ügyvéd, Carole Enfert és Savimbi gyerekei: Cheya, Alleluia és Helena Savimbi. Foto: Europress- Jacques Demarthon/AFP

Az Activision Blizzard ügyvéde, Etienne Kowalski azt mondja, hogy nem értenek egyet a családdal abban, hogy úgy kellene bemutatniuk Savimbit, mint a "jófiút", aki csak azért jött, hogy segítsen a hősöknek.

A legújabb Call of Duty játékból adják el a legtöbbet a világon. A játékban sokszor használják fel történelmi szereplők figuráját. Két évvel ezelőtt a volt panamai diktátor, Manuel Noriega perelte be a céget, de az amerikai bíróság elutasította a keresetét.

Top 0