• Külföld
Faktor

Beperelne egy párizsi ügyészt Salah Abdeslam

Pert akar indítani hétfőn egy párizsi ügyész, François Molins ellen a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások kitervelésével és összehangolásával vádolt Salah Abdeslam, mert állítása szerint az ügyész "megsértette a nyomozás titkosságát" - közölte Sven Mary, a férfi ügyvédje az RTBF belga közszolgálati csatornán.

Az ügyvéd szerint François Molins akkor sértette meg a nyomozás titkosságát, amikor szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pénteken elfogott Abdeslam mit mondott kihallgatásán a belga nyomozóknak. Az ügyvéd szerint szabálysértő volt a kihallgatásról beszélni a sajtótájékoztatón.

Eddig senki sem szivárogtatott ki részleteket a nyomozásról, legfeljebb az eljárás várható lépéseiről, vagy Abdeslam egészségi állapotáról és a szükséges orvosi kezelésekről.

A belga ügyvéd François Molins eljárását is bírálta. Véleménye szerint a francia ügyésznek nem lett volna szabad a belga eljárás mostani szakaszában bármiről is beszélnie.

Szemmel láthatóan kulturális különbség van a francia és a belga bírák között a sajtó tájékoztatását illetően – mondta. 

Sven Mary szombaton a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy Abdeslam, aki „együttműködik" a belga igazságügyi szervekkel, elutasítja kiadatását Franciaországnak.

Ha a kiadatást ténylegesen elutasítják, az csak azt jelenti, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem hetekig is eltarthat az eljárás.

A belga ügyészség közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen „terrorista gyilkosságban való részvétel" miatt emeltek vádat.

A marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett 26 éves francia férfi a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban volt tavaly november 13-án, a terrortámadások napján.

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el, mindössze néhány száz méterre Abdeslam szülei házától. Abdeslamot, akit a hatóságok lábon lőtték az akció során, egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városában – írja az MTI.

Top 0