• Külföld
Faktor

Beomlott az erdélyi bánya, nem tudtak mindenkit kimenekíteni

Egy vájár meghalt, kettő pedig megsérült, mikor Erdélyben beomlott egy szénbánya.

A három föld alatt rekedt vájárt pénteken hajnalban találták meg a mentőcsapatok. A súlyosan sérült bányászt csaknem 12 órával a bányaomlás után tudták kimenteni, a férfi comb- és válltörést szenvedett és a kihűlés határán volt, mesterséges kómában, mentőhelikopterrel vitték Bukarestbe. A kisebb sérüléseket szenvedő bányász egy órával később szabadult ki, és a saját lábán jött a felszínre, őt a petrozsényi kórházban ápolják. A harmadik bányász holttestét 15 órával a baleset után hozták a felszínre.

Toma Petcu energiaügyi miniszter elmondta, hogy mielőtt visszatérne Bukarestbe, szeretne találkozni a bányaomlást épségben túlélő vájárokkal és a bányamentőkkel. Megjegyezte, hogy a bányászat feltételei nem a legjobbak, de hozzátette: ez a szakma mindenütt a világon kockázatokkal jár.

A dél-erdélyi Lupényben csütörtök kora délután mintegy tíz méter hosszan beomlott egy szénbánya 500 méter mélyen vájt tárnája. Az ott dolgozó tizenegy bányász közül nyolcan azonnal a felszínre tudtak jönni, az omladék alatt és mögött rekedt bányászok kimentésén pedig nyolctagú mentőalakulatok dolgoztak.

A román állam gazdaságtalanságuk miatt már bezárta a bányák többségét a Zsil-völgyi szénmedencében. A térségben már csak négy bányában folyik fejtés. A lupényit és a petrillai Lónyay-bányát tavaly vették fel a bezárandók listájára, ott 2018-ban fejtenek kőszenet utoljára, de bezárásuk folyamata 2027-ig is eltarthat.

Kommentek:

Top 0