• Külföld

Benzinkúton járt a szökött terrorista a párizsi merényletek után

Egy francia benzinkút november 14-én reggel készült biztonsági kamerás felvétele került nyilvánosságra. Ezen Salah Abdeslam látszik két társával - az a terrorista, aki egy fél nappal korábban részt vett a 130 ember halálával járó párizsi terrortámadásban.

A videón Abdeslam nyugodtan, zsebre vágott kezekkel sétált egy társával, Salah Hamza Attou-val. Őt és Mohammed Amrit hívta a férfi a párizsi merényletsorozatok után, hogy vegyék fel és vigyék Belgiumba. Útban Brüsszel felé egy rendőri ellenőrzés miatt meg kellett állniuk negyed órára, ekkor készült a biztonsági kamera felvétele is – írja a BBC.

A rendőrök elengedték a terroristák autóját, mivel ekkor még nem azonosították a párizsi merénylőket, Abdeslamot nem körözték – az elfogatási parancsot csak november 15-én adták ki. A férfit társai Brüsszel Laeken negyedében tették ki. Egy nap múlva a két férfit terrorcselekmények vádjával letartóztatták a belga főváros híresen muszlimok lakta negyedében, Molenbeekben. Abdeslam azóta is szökésben van, valószínűleg Marokkóban tartózkodhat – itt egyaránt bujkál a hatóságok és az Iszlám Állam elől. A nyomozások során már megtalálták a férfi Brüsszelben készített, Párizsban eldobott robbanóövét és a brüsszeli lakását is.

A párizsi terrortámadásokat többek között Brüsszelben tervelték ki – a belga rendőrség már tíz embert letartóztatott az ügyben. A terrortámadások kitervelője, Abdelhamid Abaud is belga nemzetiségű volt – őt és unokatestvérét, Hasna Aitoulachent öt nappal a merényletsorozat után, egy hét órás ostrom sorángyilkolták meg, mikor a francia rendőrség rajtaütött a terroristák felfegyverzett búvóhelyén.

Top 0