• Külföld
Faktor

Hatvan év után került elő az ellopott bélyeg

Hat évtized után került elő egy ellopott, nagyon ritka bélyeg. A bélyeg azért különleges, mert egy kétfedelű repülőgépet ábrázol, amit a nyomdában hibásan, fejjel lefelé nyomtak rá. A bélyeg legalább 175 ezer dollárt, azaz 48 millió forintot ért a szakértők szerint, de végül sokkal drágábban adták el.

A bélyeget három másik értékes bélyeggel egy blokkban lopták el 1955-ben, a New York-i bélyeggyűjtők konferenciáján rendezett kiállításról. Áprilisban került elő az egyik aukciós ház kínálatában. Egy ír férfi adta be árverésre, aki a nagyapjától örökölte.

Foto: Europress - Spencer Platt/GettyImages

Foto: Europress - Spencer Platt/GettyImages

A Megfordított Jenny névre keresztelt bélyeggel együtt már három darabja került vissza a blokknak az Amerikai Filatéliai Kutatókönyvtárhoz a négy ellopott bélyegből. Megfordított Jenny-t Keelin O’Neill örökölte a nagyapjától, aki pedig egy csomagtartó-piacon, azaz autós kirakodó vásáron vette Írországban. A férfi 50 ezer dollár jutalmat kapott azért, mert visszaadta a bélyeget.

Az volt a legijesztőbb dolog, ami valaha történt velem, amikor az FBI megkeresett. Nem tudtam a bélyeg történetét, és azt sem értettem, hogy mit akarnak tőlem.

- mondta Keelin O’Neill, aki arról is beszélt, hogy a rémisztő FBI beszélgetés óta már sokkal jobban érzi magát.

Azt, hogy hogyan került a bélyeg Írországba, senki sem tudja megmondani - írja a BBC. Scott English, a könyvtár egyik vezetője inkább azért aggódik, hogy még mindig van egy ellopott bélyeg, amiről nem tudnak semmit.

Foto: Europress - Spencer Platt/GettyImages

Foto: Europress - Spencer Platt/GettyImages

A Megfordított Jennyt végül több, mint egymillió dollárért, azaz 280 millió forintért árverezték el kedden.

Top 0