• Külföld
Faktor

Különleges projekt indult: import lepkével pótolták a kihaltakat

A kockás busalepke 1976-ban halt ki Angliában.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

Több mint 40 éve eltűnt Angliából az a pillangófaj, amelynek márványos-foltos szárnyú egyedeit egy nagyszabású állatvédelmi projekt keretében engedték szabadon a napokban - írja az MTI. A Carterocephalus palaemon, azaz kockás busalepke egykor mindennapos látvány volt az angol erdők peremén, de élőhelyük több évtizeden át tartó zsugorodását követően 1976-ben végleg eltűnt Angliából.

Lepkekutatók most Belgiumban összegyűjtöttek több mint 40 kifejlett egyedet a héten, és a kelet-közép-angliai Rockingham erdőben szabadon engedték őket. Ugyan Skóciában fennmaradt a faj néhány képviselője, a tudósok úgy vélték, a belgiumi körülmények jobban hasonlítanak az angliaihoz: mindkét helyen bőven terem a vadzab nevű fűféle, amely a hernyóknak nyújt táplálékot.

A 8 millió fontos (2,5 milliárd forintos) projektet irányító lepkementő szervezet, a Butterfly Conservation szerint az akció a fajmegőrzés fontos mérföldköve. Elmondták, hogy a mostani szabadon engedés csak az első volt abból a sorozatból, amelyet terveznek. A szabadon engedés pontos helyét akkor árulhatják majd el, amikor a populáció már újra meghonosodott a vidéken.

Kommentek:

Top 0