• Külföld
Faktor

Több száz terrorista van szabadon, de senkit nem zavarnak

Több mint 600 dzsihadistát tartanak nyilván a terrorista harcosok belga adatbázisában, eszerint eddig 121 dzsihadista tért vissza a Szíriából Belgiumba - írja a La Libre Belgique című napilap.

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

A lap szerint a 2015 óta működő rendszerben azok szerepelnek, akik tagjai vagy szimpatizánsai valamely terrorista tevékenységet végző vagy tervező belga vagy külföldi csoportnak, egykori és jelenlegi szíriai harcosok, valamint olyanok, akiknél felmerült a gyanúja annak, hogy csatlakozni szeretnének valamelyik terroristaszervezethez, -csoporthoz, vagy kísérletet tettek arra, hogy elinduljanak Szíriába, hogy ott vegyenek részt az Iszlám Állam harcaiban.

Jan Jambon belga belügyminiszter információi szerint a listában felsorolt 629 harcos közül 276-an jelenleg is Szíriában harcolnak, és eddig 121-en tértek vissza onnan Belgiumba. Közülük csak 44-en vannak börtönben. A Belgiumban tartózkodó nyilvántartottak közül 82-en megpróbáltak Szíriába szökni, ezért az Iszlám Állam tagjaiként tartják őket számon a hatóságok.

A lapban közzétett táblázat szerint a szélsőséges nézeteket vallóként vagy az Iszlám Állam katonájaként számon tartottak többsége, 271 ember a belga fővárosban lakik. A nagyvárosok közül a legkiemelkedőbb Antwerpen, ahonnan 133-an kerültek fel a listára, a francia ajkú Liege-ből mindössze 16-an.

A lap beszámolója szerint Koen Geens belga igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a belga börtönőrök közül a jövőben nem csak az újonnan szerződöttek, hanem a régebbi alkalmazottak közül is a lehető legtöbben, mintegy 7 ezren részt fognak venni a radikalizmus megelőzését célzó képzésen. A tanfolyamok célja, hogy időben észrevegyék és hatékony válaszlépéseket tudjanak tenni a fogvatartottak között terjedő radikalizmus ellen. A hatóságok nyilvántartása szerint jelenleg mintegy 450 fogvatartott esetében áll fent a vallási radikalizálódás kockázata.

Kommentek:

Top 0