• Külföld

Belgium is visszaállítja a határellenőrzést

Belgium ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a Franciaországgal közös határán. Így akarják megakadályozni azoknak a migránsoknak a beáramlását, akik az észak-franciaországi Calais felszámolásra váró táborából jöhetnek át - jelentette be a belga kormány kedd délután.

„Értesítettük az Európai Bizottságot, hogy átmenetileg korlátozzuk a schengeni szabályokat" - mondta újságíróknak Jan Jambon belga belügyminiszter.

Már hétfő este fokozták az ellenőrzést a határ közelében, ezt most tovább erősítik, és 250-290 rendőrt vezényelnek ki. A fokozott ellenőrzés addig fog tartani, amíg csak szükséges – mondta Jambon.

Calais. Fotó: Europress - Pacificpress / Getty

Calais. Fotó: Europress - Pacificpress / Getty

A miniszter elmondta, mindenáron szeretnék elkerülni, hogy a calais-ihoz hasonló sátortáborok jöjjenek létre Belgiumban. Jan Jambon szerint tegnap este harminckét menekültet tartóztattak fel a határtérségben, de a dzsungelként is emlegetett tábor felszámolása miatt akár több ezren is megpróbálhatnak bejutni az országba, hogy onnan továbbutazzanak Nagy-Britanniába.

A belga hatóságok januárban csaknem ezer, többségében iraki és iráni migránst fogtak el és utasítottak ki, akik Nagy-Britanniába tartottak.

Belgium nem zárja le a határait, ez nem erről szól, mi célzott ellenőrzéseket végzünk egy bizonyos jelenség miatt – mondta a belga belügyminiszter.

A kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor déli részének felszámolását szerdán kezdték volna meg, egy bírósági kereset miatt ez azonban egyelőre késik.

A segítők szerint a „dzsungel" felének megszüntetése növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak arra, hogy törvénytelenül átjuthassanak Nagy-Britanniába.

A migrációs válság miatt eddig a schengeni rendszer hét állama rendelte el ideiglenesen és szakaszosan a határellenőrzés visszaállítását: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia és Svédország – írja az MTI.

Top 0