• Tech

A világ első érző robotja kórházban dolgozik

A világ első érző humanoidja, Pepper két belga kórházban segít a személyzetnek a mindennapos munkában.

A 2014-ben készített droid felismeri az emberi érzelmeket. A humanoidot az Alderaban Robotics gyártotta Japánban és 1800 dollárba, vagyis nagyjából 500 ezer forintba kerül.

Továbbfejlesztett változata, amely a belga Zora Robotics szoftverét futtatja, kifejezetten a kórházi környezethez készült. Képes a mindennapos feladatokat ellátni, például fogadja a pácienseket.

A CHR Citadelle és az AZ Damian kórházak kaptak két robotot a héten. Tájékoztatják a látogatókat, a pácienseket pedig a vizsgálatok helyszíneire kísérik.

A Pepperek 140 centiméter magasak, hallanak és beszélnek, az információt pedig a mellkasukra rögzített tableten keresztül juttatják el a betegekhez. Ez a két robot egyenként 33 ezer dollárba kerül, ez majdnem 9 millió forintot jelent egy Pepper esetében.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az AZ Damian szóvivője, Kevin Mollet azt mondta, hogy egyelőre nincs látványos változás Pepper miatt, de nagyon hasznos eszköz a feladatok asszisztálásához.

A világon már 300 kórházban van olyan gép, amelyen a Zora szoftvere fut, a CHR Citadelle pedig azt tervezi, hogy a következő 10 évben tovább bővíti humanoid dolgozói számát – írja az RT News.

Kommentek:

Top 0