• Külföld
Faktor

Belga miniszter: hadban állunk az Iszlám Állammal

Újabb rendőri akció indult Brüsszelben, a Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületben több helyen is, jelentette a francia nyelvű belga állami televízió, az RTBF. A belga belügyminiszter egy flamand csatornának azt mondta, személyesen veszi kézbe a kerület irányítását.

Rendőri akció Brüsszel Molenbeek negyedében fotó: AFP/James Arthur Gekiere

Rendőri akció Brüsszel Molenbeek negyedében fotó: AFP/James Arthur Gekiere

A rendőrség több utcát lezárt, egy esküvő vendégei például csak rendőri kísérettel közelíthetik meg az ünnepséget - jelentette az RTBF.  A belga koalíciós szövetségi kormány flamand nacionalisták által delegált belügyminiszter, Jan Jambon több interjúban is azt mondta, nem tesz jót az országnak, hogy Molenbeek révén folyamatosan terrorcselekményekkel hozzák összefüggésbe. Több korábbi terrorcselekmény elkövetőjéről derült már ki ugyanis, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben - írja az MTI. Jambon azt mondta, más városokban sikerült megfékezni a radikalizmust és onnan nem indulnak útnak fiatalok Szíriába. Személyesen fog utánanézni, hogy ugyanez a módszer Molenbeek esetében miért nem jár sikerrel - mondta a belügyminiszter.

fotó: AFP/Hendrik Devriendt

fotó: AFP/Hendrik Devriendt

"Hogy meg akarom-e tisztítani Molenbeeket? Azt mindenesetre meg fogjuk vizsgálni, hogy ez a kerület miért maradt problémás és mit lehet tenni. Egy dolog biztos: ez az állapot tarthatatlan" - válaszolta egy kérdésre Jan Jambon. - "Személyesen veszem kézbe az ügyet, mert ez így nem maradhat. Ennek véget kell vetni. Mindent meg kell tennünk, hogy ez a probléma megszűnjön" - tette hozzá a belügyminiszter.

fotó: AFP: James Arthur Gekiere

fotó: AFP: James Arthur Gekiere

Két másik belga hírportálnak Jambon azt mondta: "Kitakarítom Molenbeeket. Hadban állunk az Iszlám Állammal".

Délután a belga rendőrök három embert tartóztattak le Molenbeekben a péntek esti párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban.

Top 0