• Külföld

Kemény megszorítások jönnek: így akarnak harcolni a terrorizmus ellen

A terroristák a társadalom megosztására törekszenek, de Európa nem sétálhat bele a csapdájukba, meg kell előzni a radikalizálódást, fel kell törni az országon belül kiépült zárt társadalmakat és elő kell segítenie az integrációt - mondta Jan Jambon belga belügyminiszter.

A brüsszeli terrortámadásokról és a további szükséges intézkedésekről tartottak vitát az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága előtt hétfőn. Jambon azt mondta: a nyílt és demokratikus társadalom volt a brüsszeli támadások célpontja. A támadást Belgium szeptember 11-jének nevezte.

A belga kormány úgy döntött, hogy nem enged a félelemnek.

A politikus azt mondta, hogy megemelték a terrorizmus elleni küzdelemre biztosított kiadásokat. Emellett a belga parlament döntése értelmében bevonható azoknak az útlevele és személyi igazolványa, akikről a hatóságok azt gyanítják, hogy Szíriába készülnének. Belgium az elsők között vezeti be a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet, kiterjesztve az unión belüli utazásokra is.

A brüsszeli metró - fotó: Getty Images/Christopher Furlong

A brüsszeli metró - fotó: Getty Images/Christopher Furlong

Koen Geens belga igazságügyi miniszter szerint a Maelbeek metrómegállóban történt öngyilkos robbantás jelképesen Európa, az európai intézmények ellen elkövetett merénylet volt.

Az Iszlám Állam megmutatta, hogy több ezer kilométer távolságból is képes támadásokat elkövetni. Bizonyára sok terrorista hamis papírokkal érkezett Európába, akik valószínűleg Szíriában harcolhattak.

Belgium volt az első európai ország, amely listát készített a külföldön harcoló állampolgárairól, az adataikat pedig elsőként osztotta meg – mondta a miniszter.

Belgium szigorúbb intézkedéseket hozott a feltöltő kártyás mobilszámok és a banki utalások ellenőrzése terén is. Az internet és a közösségi oldalak célzott megfigyelésével is fellépnek a terroristák toborzóival szemben - mondta az igazságügyi miniszter.

Koen Geens szerint Európán belül elengedhetetlen a hírszerző szervek szorosabb együttműködése – írja az MTI.

Top 0