• Tech
Faktor

Érzelmeinkért valójában a beleink felelősek - egy új kutatás szerint

Minél többet tudunk meg a beleinkben élő baktériumokról, annál nyilvánvalóbb, hogy életünk minden aspektusára hatással vannak. Most kiderült, hogy nem csupán fizikai egészségünket és közérzetünket befolyásolják, hanem gondolatainkat és érzelmeinket is.

Egy új tanulmány ugyanis azonosította az összefüggést kétfajta bélbaktérium és az emberi érzelmek között. A kutatók szerint ez az első bizonyíték arra, hogy a bélflóra hat az egészséges ember viselkedésére is.

Eddig az állatokon végeztek hasonló kutatásokat, ezekből kiderült, hogy az állatok viselkedését valóban befolyásolják a mikrobióták.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Most Kirten Tillisch és gasztroenterológus csapata az UCLA-nál bizonyították be, hogy ez az emberre is igaz. A kutatók 40 egészséges, 18 és 55 év közötti nő székletét vizsgálták meg, és az összetevőket két csoportra osztották. Az egyikben a Bacteroides nevű baktériumok voltak többségben, míg a másikban a Prevotella nevű baktériumok domináltak.

  Ezután a résztvevőket MR-rel is megvizsgálták, közben képeket mutattak nekik, amelyek pozitív, negatív vagy semleges érzelmeket keltettek bennük.

  A kutatók azt találták, hogy azok, akiknél a Bacteroides-ek voltak többségben, azoknál a szürkeállomány az elülső kéregben és a komplex információkat feldolgozó területen vastagabb volt, valamint a hippokampusz (nagyagy) memóriával foglalkozó területén is.

  A Prevotellát többségben hordozó nőknél ezek a területek kevésbé voltak dominánsak, míg az érzelmekért, empátiáért és érzékelésért felelős területek aktívabbak voltak. Amikor a csoport negatív képeket látott, a hippokampuszukban kisebb volt az aktivitás, de a szorongás és az ingerlékenység megnőtt.

  A kutatók szerint ez azért van így, mert a hippokampusz segít szabályozni az érzéseinket, így ha az kisebb, nagyobb érzelmi reakciókat válthat ki belőlünk egy-egy kép. A hippokampusz mérete pedig összefüggésbe hozható a bélbaktériumokkal.

  Persze a vizsgált csoport létszáma igen kicsi volt, ezért további kutatásokra van szükség, hogy a valódi összefüggéseket fel lehessen tárni – írja a ScienceAlert.

  Kommentek:

  Top 16