• Külföld
Maksa Mónika

A szlovénok sem bíznak az uniós kvótamegállapodásban

Szlovéniában az osztráknál alacsonyabb napi migránskvótát akarnak bevezetni, hogy a migránsok ne torlódhassanak fel az országban. A szlovén belügyi államtitkár azt mondta, hogy ha több mint ezer menedékkérelmet kapnak, vissza kell utasítaniuk a beadványokat.

A szlovén sajtó értesült arról, hogy az országban migránskvótát vezethetnek be. A Vecer című maribori napilap meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy "a kormány vizsgálja a menedékkvóták bevezetésének lehetőségét, amely alacsonyabb lesz az osztráknál".

Ausztriában tavaly 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be. Ettől a héttől azonban csak napi 80 kérelmet fogadnak be. Az elmúlt héten naponta 40 migránst vissza is fordítottak a szlovén-osztrák határról, a jövőben pedig lehet, hogy még többet fognak visszaküldeni.

Rendőrök a szlovén határon. Forrás: Europress - Getty Images/Christopher Furlong

Rendőrök a szlovén határon. Forrás: Europress - Getty Images/Christopher Furlong

EZT IS AJÁNLJUK:

  Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár csütörtök este azt mondta, hogy eddig 227 menedékkérelmet fogadtak be, de ha ez meghaladja az ezret, akkor kénytelenek lesznek elutasítani a beadványokat, mert egyszerűen nem tudnak ennyi embert befogadni. Azt mondta, hogy a korlátozások csak azokra a migránsokra vonatkoznak, akik Szlovéniától akarnak menedéket kérni.

  Miro Cerar szlovén miniszterelnök azt mondta, hogy a kritikák ellenére, amelyek szerint jogellenes az osztrák beléptetési kvóta, Szlovénia megérti az osztrák korlátozásokat és alkalmazkodni fog.

  A Delo című ljubljanai napilap azt írta, hogy az Európai Unió nem tudja elérni, hogy mind 28 tagállam megegyezzen, ezért gyakorlatias szabályokra van szükség, amelyek alapján az egyes országok kezelni tudják a helyzetet. A lap szerint:

  "Szlovénia déli határa schengeni határ, amelyet kötelesek vagyunk megvédeni, a kormány erőfeszítései is ebbe az irányba mutatnak."

  A horvát-szlovén hétfőn 516, kedden 715, szerdán 796 migráns lépte át, csütörtökön és pénteken azonban egy migráns se akart Szlovéniába lépni. Ebben az évben már 93 408 migráns érkezett Szlovéniába, tavaly október közepe óta pedig valamivel több, mint 472 ezer migránst regisztráltak – írja az MTI.

  Top 16