• Külföld

Békét akar a leköszönő elnök

Ma Jing-csiu, a leköszönő tajvani elnök csütörtökön meglátogatta a vitatott hovatartozású Tajping szingetét. Ott a Dél-kínai-tengeren kialakult területi viták enyhítésére tett javaslatot.

A tajvani elnök azt mondta, hogy a területi szuverenitás feletti vitákat félre kell tenni, és a térség békéjét és fejlődését szolgáló megoldást kell találni.

Az elnök hamarosan távozik posztjáról, de szerinte olyan együttműködési rendszerről kell megállapodni, amely a felek egyenlőségére alapul és úgy osztozik a forrásokban, hogy az egyik fél jogai és érdekei sem sérülnek.

Ma Jing-csiu. Forrás: Europress - AFP/Patrick Lin

Ma Jing-csiu. Forrás: Europress - AFP/Patrick Lin

Ma Jing-csiu és kísérete helyi idő szerint délelőtt érkezett meg a Spratly- vagy más néven Nansa-szigetek legnagyobbikára. A sziget 1946 óta a Kínai Köztársaság (Tajvan) igazgatása alá tartozik. A területre azonban a Kínai Népköztársaság, Vietnam és a Fülöp-szigetek is igényt tart. A sziget 1600 kilométerre található Tajvantól.

A látogatáskor a szigeten a parti őrséget, a helyi gazdálkodókat, a kórházat, a templomot, de még a postahivatalt is fel fogja keresni az elnök. Ma Jing-csiu a Kuomingtang párthoz tartozik. Ő a második olyan tajvani elnök, aki a szigetre látogatott. Előtte 2008-ban a Demokratikus Haladás Párt (DPP) színeiben Csen Suj-pien járt ott.

Ma Jing-csiu 2008 óta van hatalmon, de már kitöltötte a tajvani alkotmány által engedélyezett két elnöki ciklust, ezért távozik. Idén januárban rendeztek az országban elnökválasztást, amelyet Csaj Ing-ven nyert meg a DPP színeiben. A DPP korábban elhatárolódott a leköszönő elnök akciójától.

Ma Jing-csiu látogatását nem csak a párt, hanem Vietnam, a Fülöp-szigetek és Washington is bírálta. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Mark Toner szerint az elnök látogatása nem segíti a feszültség csökkenését – írja az MTI.

Top 0