• Élet
Gyöngyösi Lilla

Egy béka lehet a megoldás az influenzára

Egy Dél-Indiában élő, teniszlabdányi, tarka béka bőrváladékában találtak olyan molekulákat, amely elpusztítja a vírusokat és baktériumokat.

Illusztráció

Illusztráció

A Hydrophylax bahuvistara nevű békafaj váladékának egyik molekulája az emberi influenzavírus sokféle törzse ellen hatékony - írták az indiai és amerikai kutatók az Immunity című szaklapban.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A molekula úgy működik, hogy összekapcsolódik egy fehérjével, ami sok influenzavírus-törzsben megtalálható. Ezáltal a laboratóriumi kísérletekben vírustörzsek tucatjait volt képes elpusztítani - írja az MTI.

  Az újonnan azonosított peptid molekulát uruminnak nevezték el egy hajlékony pengéjű indiai kard, az urumi után, amely úgy csap le, mint a korbács és ugyanonnan származik, mint a béka.

  Egy kevés mikrobaölő, gazdavédő peptidet szinte minden állat szervezete előállít, a kutatók éppen csak elkezdték rendszerezni őket. A gazdavédő peptidek forrásai közül a legtöbb figyelmet eddig a békák érdemelték ki, mivel bőrváladékukból viszonylag egyszerű izolálni a molekulákat:

  kis áramütés vagy bőrükbe való pordörzsölés hatására ugyanis bőrük kiválasztja a gazdavédő peptideket.

  A béka 32 gazdavédő peptidje közül négyet találtak, amelyek az influenzavírusokra is veszélyeseknek bizonyultak. A négyből három a laboratóriumi kísérletekben mérgezőnek mutatkozott, a negyedik, az urumin azonban nem ártott a sejteknek, az influenzavírusok sokaságát viszont elpusztította.

  "Az urumin összekapcsolódik a vírusok egy felszíni fehérjéjével, ezzel destabilizálja a vírust, ami ezután elpusztul" - magyarázta Joshy Jacob, az Emory Egyetem influenzakutatója.

  Kommentek:

  Top 16