• Belföld

Befagytak a tavak, de tilos a jégre menni

Napok óta nagyon hideg van - éjszaka akár mínusz 10 fok -, így  a tavak vize fagyni kezdett. A jég azonban még nem összefüggő, ezért nem biztonságos korcsolyázni.

Képgaléria: a jeges Balaton - fotó: Futó Zsófia

Képgaléria: a jeges Balaton - fotó: Futó Zsófia

A jégre csak akkor szabad menni, ha szilárd, és nem mozog. A korábbi évek tapasztalatai szerint akkor biztonságos például a Balaton jege, ha eléri, vagy meghaladja a 10 centiméter vastagságot.

De ha már biztonságos vastagságú a jég, akkor is tilos például éjszaka a tó jegére menni, vagy autóval, de a kikötőkből is elküldik a korcsolyázókat a rendőrök.

Még most sem elég vastag a jég egyik tavon sem, ráadásul néhány nap múlva a meteorológiai szolgálat szerint újra enyhül majd az idő. A meglévő jég felülete mosódhat, vastagsága csökkenhet, szilárdsága romolhat. Veszélyes lehet a jég akkor is, ha friss hó esett rá, mert nem lehet tudni, hogy hol veszélyes a jég, hol van megrepedve vagy megolvadva, ugyanis a hó eltakarja.

A rendőrök azt ajánlják, hogy olyan helyeken, ahol várható, hogy több ember összegyűlik, hogy megnézze a jeget - például a Balaton strandjainál, sétányainál -, tartsanak készenlétben egy nagy felületű tárgyat - például létrát vagy valamilyen fából készült pallót - ugyanis ezzel könnyebb kimenteni bárkit, aki alatt beszakad a jég.

Fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött meleg helyre, hanem dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani.

A rendőrök egyébként mostantól fokozottan ellenőrzik a tavakat.

Top 0