• Külföld

Befagyhat az ukrán konfliktus, ha nem tartják be a minszki megállapodást

Az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára, Victoria Nuland pénteken azt mondta, hogy az ukrajnai krízis befagyott konfliktus maradhat, ha nem hajtják végre a minszki megállapodásokat.

Az amerikai kormány képviselője egy biztonságpolitikai találkozón vett részt a litvániai Trakaiban és Vilniusban. A találkozót a litván külügyminisztérium hagyományosan januárban rendezi meg. Az ország sok külügyminisztere, nemzetközi politikai szakértői, valamint a NATO és az Európai Unió is részt vesz a fórumon.

A találkozó központi témája az volt, hogy "hogyan védhető meg a nyugati társadalom és annak értékei". Az értékek védelmére Oroszország Ukrajna elleni agressziója is hatással van, ezért a találkozón a konfliktus kiemelt téma volt.

Victoria Nuland. Forrás: Europress - Getty Images/Alex Wong

Victoria Nuland. Forrás: Europress - Getty Images/Alex Wong

A helyettes külügyi államtitkár azt mondta, hogy a NATO-nak kiemelt erőfeszítésekkel kell segítenie Ukrajnát és a többi érintettet abban, hogy a minszki megállapodásokat végrehajtsák. A megállapodás ugyanis különösen fontos Ukrajna és az egész térség biztonsága szempontjából. Victoria Nuland úgy fogalmazott: "Különben legalább egy befagyott konfliktussal kell számolnunk."

Victori Nuland arról is beszélt, hogy szerinte mi szükséges a békéhez. Azt mondta, hogy első lépésben meg kell akadályozni, hogy a konfliktus miatt továbbra is emberek haljanak meg. Ezután lehet áttérni a minszki megállapodások többi pontjára, amelyek között az is szerepel, hogy az ukrán törvényeknek és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) normáinak megfelelő választásokat tartsanak. A megállapodás szerint a katonákat és a haditechnikát is ki kell vonni a területről, illetve a határokat újra az ukránoknak kell ellenőrizniük.

Az MTI szerint az amerikai helyettes külügyi államtitkár Litvániából az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi körzetbe utazott. Ott Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójával, Vlagyiszlav Szurkovval fog találkozni. A zártkörű találkozó a Balti-tenger partján lévő elnöki rezidencián lesz, Pinyerszkij városban. A Kommerszant című orosz lap szerint ezen a találkozón is a minszki megállapodások végrehajtásáról lesz szó.

Korábban Ukrajna és Oroszország fogolycseréről és tűzszünetről állapodott meg, erről itt olvashattak.

Top 0