• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Becsületgyilkosságok: egy film mindent megváltoztathat

A becsületgyilkosságok elleni küzdelemre tett ígéretet hétfőn Navaz Sarif pakisztáni kormányfő, miután a miniszterelnök hivatalában levetítették Sarmin Obed-Csinoj pakisztáni rendezőnő A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című alkotását, amely esélyes a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó Oscar-díjra.

Pakisztánban évente több száz nő és férfi lesz becsületgyilkosság áldozata. 2015-ben több mint ötszázan haltak meg így a pakisztáni emberi jogi bizottság szerint. A gyilkosságokat többnyire rokonok követik el, az áldozatok túlnyomórészt nők, akik a családtagok szerint szégyent hoztak rájuk. A gyilkosokat aztán ritkán bünteti a törvény.

Sarmin Obed-Csinoj filmje egy olyan fiatal nőről szól, akit apja és nagybátyja meg akart ölni, mert jóváhagyásuk nélkül ment férjhez. A 19 éves Szabát apja és nagybátyja 2014-ben megverte, fejbe lőtte, testét egy zsákba tették, majd bedobták egy folyóba. A lány csodával határos módon túlélte a szörnyű gyilkossági kísérletet. A két férfit letartóztatták, Szabát azonban arra kényszerítették, hogy „bocsásson meg" támadóinak. A pakisztáni jog szerint ezzel a vádló lemond arról, hogy a vádlottat megbüntessék, még emberölési kísérlet esetén is.

A film vetítését követően Sarif közleményt adott ki, amelyben azt írta, a becsületgyilkosságoknak semmi köze a valláshoz, és ígéretet tett "egy fejlődő Pakisztán felépítésére, amelyben a nők egyenlő és tiszteletreméltó helyet tölthetnek be".

EZT IS AJÁNLJUK:

    Korábban egyébként egy pakisztáni képviselőnő törvénymódosítást nyújtott be a „megbocsátás" lehetőségének eltörlésére, amely csökkenthetné a becsületgyilkosságok számát Pakisztánban. A törvénymódosítást a törvényhozás alsóháza tavaly elfogadta, a felsőház azonban még nem – írja az MTI.

    Top 16