• Élet

Bécset választották a világ legélhetőbb városának

A világon Bécsben a legjobb élni, míg Bagdadban a legrosszabb. A Mercer életminőségi felmérésén a német nyelvű városok végeztek a legjobb helyeken, míg London, Párizs vagy éppen New York be sem jutott a legjobb harmincötbe.

A bécsi opera a város egyik szimbóluma (Fotó: Europress / Johannes Simon - Getty Images)

A bécsi opera a város egyik szimbóluma (Fotó: Europress / Johannes Simon - Getty Images)

A német nyelvű területek sikerét jelzi, hogy Bécs mellett a legjobb hétben végzett még Zürich, München, Düsseldorf és Frankfurt is. A felmérés során társadalmi és gazdasági körülményeket, valamint az egészségügyet, az oktatást, a lakhatást és a környezetet vizsgálták. Emellett fontos szempont volt az is, hogy a nagyvállalatok milyen hajlandósággal választanák az adott várost, és mennyit fizetnének az alkalmazottaknak – írja a Guardian.

A Mercer listája alapján Bécs nagyon magas pontszámokat ért el a különböző kategóriákban: biztonságos és stabil lakhatási környezetet biztosít, változatos és széles közlekedési hálózattal bír, és jók a rekreációs lehetőségek is a városban.

A 32 éves, bécsi születésű Helena Hartlauer nem lepődött meg, hogy szülővárosa végzett a lista élén. A szociáldemokrata önkormányzat sokat költ magas színvonalú szociális lakásokra, ezért is vonzó Bécs. A nő azt mondta:

Egy 100 négyzetméteres, századfordulós lakásban élek, nagyon jó környéken, húsz perc sétára a városközponttól. Havi 800 euróért (245 ezer forint) bérlem. Londonban egy ugyanekkora lakás kétezer font (785 ezer forint) lenne, míg New Yorkban még drágább.
Bécs a legélhetőbb város (Fotó: Europress / Chris Hofer - Getty Images)

Bécs a legélhetőbb város (Fotó: Europress / Chris Hofer - Getty Images)

Az amerikai városok jellemzően gyengén teljesítettek a felmérésen, főleg a a magas bűnözési aránynak köszönhetően. Az Egyesült Államok legélhetőbb városa, San Francisco idén csak a 28. helyig jutott, míg Boston a 34. A kanadai városok, élen Torontóval, bőven megelőzték az amerikaiakat.

„Addig nem veszed észre, hogy milyen biztonságos Bécs, amíg nem mész külföldre. Emellett hatalmas tömegközlekedési hálózatunk van, és a metró is egész nap üzemel hétvégente, a vonaljegy pedig csak egy euróba kerül” – mondta Hartlauer.

Az elemzők szerint Bécs a berlini fal lebontásából hatalmasat profitált – így ugyanis azoknak a kelet-európai országoknak vált a kapujává, amelyekkel a történelem során amúgy is szoros kapcsolata volt. Martin Eichtinger, londoni osztrák nagykövet szerint Bécs előnye a földrajzi helyzete volt – a nagyvállalatok szívesen választották, amikor Közép-Európában építettek ki újabb központokat. A Világbank adatai szerint Ausztriában az egyik legmagasabb az egy főre eső GDP.

Zürich a második legélhetőbb város (Fotó: Europress / Mike Hewitt - Getty Images)

Zürich a második legélhetőbb város (Fotó: Europress / Mike Hewitt - Getty Images)

Bécs mögött nem sokkal maradt le a Mercer listáján Zürich, viszont a svájci városnál az osztrák főváros sokkal szórakoztatóbb. „Sokkal több diák tanul Bécsben, mint bármely más német nyelvű városban. Ennek köszönhetően Bécs egy nagyon gyorsan növekvő, élhető, fiatalos város” – mondta a turisztikai központban dolgozó Hartlauer.

Párizs megítélésén rengeteget rontottak a terrortámadások (Fotó: Europress / Mike Hewitt - Getty Images)

Párizs megítélésén rengeteget rontottak a terrortámadások (Fotó: Europress / Mike Hewitt - Getty Images)

Párizs nagy esést produkált az elmúlt évek eredményeihez képest: a 27. helyről a 37-re csúszott vissza, míg London csak a 39. – mindkét város könnyen terrorista támadások célpontjává válhat, illetve vált. London sosem jutott be a Mercer top tízébe, többek között a légszennyezettség, a közlekedési zavarok és a klíma miatt. A második legjobban szereplő brit város Edinburgh lett a 46. helyezéssel. Párizs a tíz helyezéses visszaeséssel az eddigi legnagyobb bukását produkálta hosszú évek stabilitása után – ez egyértelműen a 2015-ös terrortámadásoknak köszönhető.

Az új-zélandi Auckland a lista harmadik helyét érte el, így az angol nyelvű városok közül itt a legjobb az életminőség. A The Economist évek óta Melbourne-t ítéli meg a legjobb városnak, de a kritikák szerint az a felmérés túl angolcentrikus – a Merceren Melbourne csak a tizenötödik.

Bagdadban a legrosszabbak az életkörülmények (Fotó: Europress / John Moore - Getty Images)

Bagdadban a legrosszabbak az életkörülmények (Fotó: Europress / John Moore - Getty Images)

A legkevésbé élhető városokat háborúk és a politikai helyzet juttatta a lista végére. Meglepő módon az öt éve tartó szíriai háború fővárosa, Damaszkusz csak a hetedik legrosszabb város életminőség szempontjából – megelőzve közép-afrikai köztársaságbeli, jemeni, haiti, szudáni vagy csádi országokat, míg a sort Bagdad zárja.

Magyarországot egyetlen város, Budapest képviseli a listán: a 77. helyen végzett. A régióból csak két város ért el jobb eredményt: Prága (69.) és Ljubljana (76.).

Top 0