• Sport

Beckenbauer is korrupt csaló a Spiegel szerint, a németek megvették a foci vb-t

A Spiegel című lap azt írja, hogy a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) megvesztegetett négy ázsiai képviselőt, hogy a német világbajnoki rendezésre szavazzanak 2000-ben. Az ügyben állítólag érintett az Adidas korábbi tulajdonosa, Robert Louis-Dreyfus is, aki 2009-ben halt meg.

Wolfgang Niersbach (balra) és Franz Beckenbauer (Fotó: Spiegel)

Wolfgang Niersbach (balra) és Franz Beckenbauer (Fotó: Spiegel)

A lap szerint a vesztegetéshez létrehozott kasszába Louis-Dreyfus fizetett be 10,3 millió svájci frankot, ami akkor 13 millió német márkának felelt meg.

A Spiegel szerint Franz Beckenbauer és a szövetség elnöke, Wolfgang Niersbach más magas rangú tisztségviselőkkel együtt tudott a pénzről. A 6,7 millió eurót a FIFA 24 tagú végrehajtó bizottságának négy ázsiai tagja között osztották szét.

A DFB pénteken kiadott egy közleményt, amelyben elismeri, hogy a 2006-os világbajnoki Szervezői Bizottság 2005 áprilisában valóban átutalt 6,7 millió eurót a FIFA-nak, amelyet nem a megjelölt célokra használtak fel. A közleményben viszont azt is írják, hogy ennek a pénznek nincs köze a rendezési jog megnyeréséhez.

A négy ázsiai szavazóból három még él, kettő nem reagált a Spiegel megkeresésére, a harmadik, a dél-koreai Csung Szong Dzsun annyit mondott mindössze, hogy válaszra sem méltó a feltevés.

Top 0