• Külföld
Faktor

Meglepő, mit rejtett a föld mélye - videó

A világ eddig ismert legmélyebb víz alatti barlangját fedezte fel a héten egy lengyel búvár és csapata a kelet-csehországi Hranice közelében.

Hranicka Propast: 217m from Starnawski on Vimeo.

Krzysztof Starnawski 1998 óta végez méréseket a hranicei szakadékban, de a barlang pontos mélységéről csak most kezdenek képet kapni a szakemberek.

A lengyel búvár 200 méterre merült alá kedden a szakadékban, majd egy speciális távirányítású robotot indított útjára, amely 404 méteres mélységig jutott. Az AP hírügynökségnek a felfedező azt mondta, "a 21. század Kolumbuszának érezte" magát a rekordmélység elérésekor.

Starnawski elmondta, hogy a szakadék belsejének szokatlan formájából következtettek arra, hogy a barlang jóval mélyebbre nyúlhat. "A mini tengeralattjáró 404 méteres mélységig jutott le, ameddig a kábele tartott, és az útja során videofelvételt is készített" - mondta az expedíció egyik résztvevője.

A szakemberek évek óta kutatják a szakadékot és mindig egyre mélyebbre jutottak. Négy évvel ezelőtt elérték a 373, majd két évvel később a 384 méteres mélységet egy megnyílt átjáró, valamint egy mérőeszköz és egy távirányítású robot révén.

A szakértők szerint a 404 méteres mélység elérésével korántsem ér véget a szakadék vizsgálata, és a mérések valószínűleg tovább folytatódnak.

A kelet-csehországi Hranice közelében fekvő szakadék azonban mostantól büszkén viselheti a világ legmélyebb ismert víz alatti barlangjának címét. A szakadék bejáratánál lévő száraz rész 69,5 méter mélyen fut le a földbe. A képződménynél 1961 óta végeznek rendszeres tudományos célú alámerüléseket.

A világ legmélyebb ismert víz alatti barlangja eddig az olaszországi Pozzo del Merro nevű elárasztott víznyelő volt a maga 392 méteres mélységével.

Kommentek:

Top 0