• Kultúra
Faktor

Bárki a kezébe veheti Széchenyi könyveit

Ősztől megnyitják az érdeklődők előtt a soproni városi könyvtárban őrzött Széchenyi-könyvtártöredék darabjait. Csaknem 300 kötetük van, amelyek bizonyíthatóan gróf Széchenyi István tulajdonában voltak.

Horváth Csaba, a Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy ezek a kötetek egyrészt attól értékesek, hogy tulajdonosuk Széchenyi volt, másrészt attól, hogy ennyi időn át fennmaradtak. A könyvtártöredék a XIX. században került Sopronba. 1877-ben alakult meg ugyanis a soproni Irodalmi és Művészeti Kör, amely felhívást tett közzé, hogy adományokat vár egy könyvtár megalapításához. Széchenyi István elsőszülött fia, Béla - a családi örökségből és saját gyűjteményéből - először 1744, majd egy évvel később 850 könyvet ajándékozott az egyesületnek. A városi közkönyvtárnak 1927-ben adták át a köteteket.

Horváth Csaba szerint azonban 1941-ben mindebből már csak 300 kötetet azonosítottak. A gyűjtemény zsugorodásához hozzájárult, hogy megoldatlan volt a könyvtártöredék elhelyezése, és padláson, pincében egyaránt tárolták az értékes dokumentumokat.

Nemrég elkezdődött a Széchenyi-könyvtártöredék integrált könyvtári rendszerbe történő katalogizálása. A szakmai munka után kesztyűben ugyan, de tulajdonképpen bárki kézbe veheti a köteteket, amire eddig nem volt lehetőség. A könyvtártöredék most végleges helyet kap a soproni könyvtár helytörténeti gyűjteményében, és a tervek szerint szeptember 21-től, Széchenyi István születésnapjától válik elérhetővé a nagyközönség számára.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16