• Külföld
Faktor

Fogamzásgátlóval csökkentenék a galambok számát

Barcelonában már tarthatatlan volt a galambhelyzet, ezért ki kellett találni valamit. Úgy tűnik, hogy a tablettával való fogamzásgátlás beválthat.

Több mint 150 állatvédő szervezet támogatta az ötletet, hiszen a 85 ezres galambpopulációt igen nehéz kordában tartani.

Az új „népességszabályozás” a madarak irtását fogja felváltani, amire eddig szükség volt, mert a rengeteg galamb székletével tönkretette a műemlékeket és a szobrokat, de a turistákat is bosszantották.

A kép csak illusztráció, nem Barcelonában készült.

A kép csak illusztráció, nem Barcelonában készült.

Barcelona vezetői ezért szakértők segítségét kérték a megfelelő megoldás megtalálásához. Így jutottak a tablettákig, amelyekkel várhatóan 80 százalékkal lehet majd csökkenteni a városban élő galambok számát.

Először persze megszámolják a galambokat. Erre decemberben és januárban kerül sor. A galambok irtását erre az időre felfüggesztik, hogy az ne torzítsa az adatokat.

2017 áprilisától 40 helyre tesznek ki speciális etetőket Barcelona különböző kerületeiben, ezekbe kerül majd a fogamzásgátló anyag is. Az eredményeket pedig év végén elemzik majd.

Nikarbazin tartalmú gyógyszert fognak használni, amely a fiatalabb madarakra hat először – mondta el a város egyik tisztviselője a Daily Mailnek.

Az első évben 20 százalékos csökkenésre számítanak, és 4-5 éven belül akár 70-80 százalékkal kevesebb is lehet majd a galambok száma a városban.

A pirulát egyébként más városokban már hatékonyan alkalmazták, például Valenciában vagy Alicantéban. A szer meggátolja, hogy a madarakban tojások képződjenek.

Kommentek:

Top 0