• Élet
Faktor

Az igaz barátságnál nincs fontosabb: jobbat tesznek nekünk, mint a család

Az egészségünknek és a hangulatunknak is jót tesz, ha megbízható, kedves barátokkal vesszük körül magunkat. Ezt most már tudományosan is bizonyították.

A Michigani Állami Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a barátaink valójában boldogabbá és egészségesebbé tesznek, mint a saját családunk, a rokonaink. A tanulmány szerzői szerint ennek egyszerű a magyarázata: a barátokat tudatosan választjuk, miközben a családi kapcsolataink sokszor negatívak, komolyak és egyhangúak – ráadásul kötelezőek.

A kutatáshoz két tanulmány használtak fel. Az egyik 300 ezer 15 és 99 év közötti embert vizsgált több mint kilencven országból, és arra jutott, hogy azok, akik sokra tartották a barátságot, egészségesebbek és boldogabbak voltak, és ez különösen igaz volt az öregkorukra.

A másik tanulmány több mint hétezer 50 év feletti embert kérdezett a barátaikról és az életükkel való elégedettségükről, majd hat év múlva rákérdeztek arra, hogy milyen betegségeik vannak. Azok, akik stresszesnek írták le a kapcsolatukat a barátaikkal, betegebbek voltak. Azok, akiket támogattak a barátaik, egészségesebbek. A családnak ugyanakkor már kisebb hatása volt az emberek egészségére és jólétére.

A kutatás szerzői hangsúlyozták, hogy nem a családot kell elhanyagolni, csak annyit állítanak, hogy a barátok jobban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Kevésbé ítélkezőek, a köztünk lévő távolság pedig jót tesz az őszinteségnek.

A végkövetkeztetés pedig az, hogy a barátságok jót tesznek az önbecsülésnek és védenek a stressztől. A felszínes vagy káros barátságokat pedig általában magunktól hagyjuk lemorzsolódni.

Kommentek:

Top 0