• Belföld
Faktor

Súlyos következmények: ingyen bárányhimlő elleni oltást kérnek

A Megyei Jogú Városok Szövetsége arra kéri a kormányt, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást is tegye be a kötelező védőoltási rendbe. Azt szeretnék elérni, hogy legyen ingyen minden gyereknek.

Tavaly 36 ezren betegedtek meg bárányhimlőben, viszont azokban a nagyvárosokban, ahol támogatják a bárányhimlő elleni védőoltást, jelentősen visszaesett a betegek száma - mondta az M1 hírcsatornának Szita Károly Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Drasztikusan csökkent a bárányhimlősek száma, ez több város, így Kaposvár számára is példa volt. A hódmezővásárhelyi példához hasonlóan olyan rendeletet alkottak, amellyel támogatják azokat, akik be akarják oltatni a gyerekeiket, de az anyagi nehézséget okoz nekik. Az oltás két vakcinából áll és húszezer forintba kerül, ezt nem tudja mindenki megvenni. A hódmezővásárhelyi kérelmet a Megyei Jogú Városok Szövetsége támogatja és kéri a kormányt, hogy vegye fel a kötelező oltások sorába a bárányhimlő elleni oltást.

A kiütések. Forrás: Wikipédia

A kiütések. Forrás: Wikipédia

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Házi Gyermekorvosok Egyesülete is üdvözli a kezdeményezést. Évente nagyjából 36 ezren esnek kis hetekre a munkából, mert gyermekeiket ápolják, ez pedig jelentős járulékos költséget jelent. 180 körül volt azon súlyos esetek száma, amikor kórházi kezelésre volt szükség. Ilyenkor sokszor súlyos idegrendszeri tünetek jelentkeznek, a vírus az izomzatra is átterjed és nagyon komoly izomroncsoló maradványtünetekkel gyógyul.

    A bárányhimlő még enyhe lefolyás esetén is tartósan legyengíti az ellenállóképességet. Egy januárban bárányhimlős gyerek esetében, ha egy hét múlva megkapja az influenzát, mindig sokkal súlyosabb, szövődményesebb, mint ha nem lett volna előtte gyengítő betegség.

    Széles körben pozitív eredménye lenne annak, ha mindenki be lenne oltva, ezáltal senki nem lenne bárányhimlős. Póta György hozzátette a bárányhimlőhöz hasonló tömeges megbetegedést okozó betegségek, mint a rózsahimlő, a mumpsz vagy a kanyaró elleni védőoltás már évtizedekkel ezelőtt a kötelező védőoltási rendbe sorolták – írja a Napi.hu.

    Kommentek:

    Top 16