• Külföld

Barack Obama: az Iszlám Államot meg kell semmisíteni

A világot támadták meg, amikor Párizst megtámadták. Ezzel magyarázta Barack Obama, mekkora fenyegetést is jelent az Iszlám Állam és emiatt meg kell semmisíteni. Az amerikai elnök szerint ezután Szíriában demokratikus, szabad választásokat kellene tartani.

Francois Hollande és Barack Obama a rendkívüli amerikai-francia csúcstalálkozó után, fotó: Europress/ NICHOLAS KAMM / AFP

Francois Hollande és Barack Obama a rendkívüli amerikai-francia csúcstalálkozó után, fotó: Europress/ NICHOLAS KAMM / AFP

„Mindannyian franciák vagyunk! A mi szívünk is összetört, amikor meghallottuk, mi történt Párizsban. Sosem felejtjük el, hogy szeptember 11-e után a franciák azonnal mögénk álltak. Ez a terrortámadás nem a francia kormány ellen, még csak nem Franciaország ellen, hanem a világ ellen történt” - ezekkel a szavakkal kezdte Barack Obama a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban összehívott rendkívüli amerikai-francia csúcstalálkozó után, a francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóját.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy a World Trade Center megsemmisítésének napja óta mindent megtesznek az amerikaiak biztonságáért. Az amerikai szakemberek, akiket a világ legjobbjainak nevezett, fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy megvédjék az országot. De a párizsi támadás után, az elnök kötelességének érezi, hogy Franciaországnak is segítsenek. „Nem fogunk félni tőlük! Ha így tennénk, győznének!”- mondta. Azt is mondta, tiszteletet érdemelnek a franciák amiatt, hogy ennyire erősek tudtak maradni.

Obama azt mondta, hogy annyi mindent legyőztek már a történelem során: a fasizmust, a kommunizmust, ezt is le fogják, úgy fogalmazott az Iszlám Állam komoly fenyegetést jelent, ezért meg kell semmisíteni. Hangsúlyozta, hogy sikerülni fog, még akkor is, ha most egy olyan gonosszal néznek szembe, amelyik nem a csatamezőkön támad, hanem gyenge célpontokra vadászik, civileket öl, ezzel akar fájdalmat okozni.

Hiába támadták meg a francia fővárost, mondta, hiszen Párizs mindig Párizs marad. És ő boldogan utazik oda, hogy a közelgő klímacsúcson a világ vezetőivel együtt lehessen. Szavait azzal zárta, hogy "egyformák vagyunk, győzni fogunk. Vive la France és Isten áldja Amerikát".

Francois Hollande először köszönetet mondott a meghívásért, majd azt mondta, hogy a mellette álló Barack Obama volt az első, aki november 13-án, pénteken éjjel felhívta a támadás után, hogy kifejezze szolidaritását. Hollande arról beszélt, hogy bár más a két ország történelme, azonos értékeket vallanak, például tisztelik a szabadságot. Ezért álltak az amerikaiak mögé szeptember 11-e  után.

Megemlékezett arról, hogy a párizsi támadásban nem csak franciák haltak meg. A Bataclan koncertteremben 20 ország állampolgárai ültek, köztük amerikaiak is. Szerinte a terroristák amiatt választották Párizst, amit képvisel és emiatt akarják elpusztítani.

Hollande arról is beszélt, hogy szembenéznek a terrorista csoportokkal. Rájuk találnak, bárhol is vannak a világon, levadásszák a vezetőiket, mert nem pusztíthatják el a világot. Felelősséget kell vállalniuk a tetteikért. „Azt akarják, hogy a félelem elterjedjen az egész világon” – mondta és azt is, hogy ezt nem fogják hagyni.

Az elnök azt is mondta, Vlagyimir Putyinnal is kész együttműködni az Iszlám Állam megsemmisítése érdekében.

Hollande arról beszélt, hogy le kell zárni a határokat, különösen Szíria és Törökország között, hogy a menekültek az otthonukhoz közeli országokban maradjanak. A két vezető abban is megállapodott, hogy politikailag is rendezni kell a szírek helyzetét. Obama szerint szabad, demokratikus választásokat kell tartani, miután az Iszlám Államot megsemmisítették.

A párizsi terrortámadásról szóló cikkeinket itt találják. Az Iszlám Állam terveiről itt, pénzügyeiről itt írtunk korábban.

Top 0