• Pénz

Bankokat támadtak meg a hekkerek

A támadók a bankok internetes ügyintézését blokkolták órákig. A bankok biztonsági védelmét nem törték fel és nem fértek hozzá az ügyfelek számláihoz és bizalmas adataihoz sem.

Mindössze az internetbankolást akadályozták néhány órára. Semmi más nem történt

– mondta az egyik banki alkalmazott, aki azt kérte a Reuterstől, hogy ne írják meg a nevét. Az alkalmazott azt is mondta, hogy a hekkerek Armada Közösségnek nevezték magukat.

Foto: Europress - Thomas Samson/AFP

Foto: Europress - Thomas Samson/AFP

A bankok megtagadták a követelés teljesítését és azonnal riasztották a görög központi bankot. Ők vizsgálják ki az esetet.

Egy másik bankos arról beszélt, hogy ők úgy tudják, a támadásról szóltak a rendőrségnek és a titkosszolgálatnak is:

Ez egy egyszerű eset, nincs miért aggódniuk az ügyfeleknek.

- mondta a másik névtelen banktisztviselő.  

A hekkercsoport ugyanazt a nevet használta a bankok elleni támadás során, mint egy november közepén történt esetnél. Akkor a hekkerek néhány e-mail szolgáltatót támadtak meg. Annyira túlterhelték a szolgáltatók honlapját, hogy azok kénytelenek voltak felfüggeszteni a működésüket.

A bitcoin digitális fizetőeszköz. Egy ismeretlen (aki Satoshi Nakamotónak hívja magát) bocsátotta ki 2009. január 3-án, a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a bitcoin nem függ a központi kibocsátóktól és a hatóságoktól. A bitcoinok egy pénztárcafájlban, számítógépen, mobiltelefonon, de akár vagy felhő alapú szolgáltatóknál is tárolhatók. Mivel nincs központi irányítás, azért a hatóságok nem tudják ellenőrizni, manipulálni az árfolyamot és inflációt sem tudnak gerjeszteni. A bitcoint néhány erre szakosodott devizatőzsde weblapon lehet amerikai dollárra és más devizára átváltani.

Top 0