• Pénz
Faktor

A készpénznek leáldozott: több tízezer új helyen fizethetünk kártyával

Több mint 30 ezer új bankkártya-elfogadó berendezés kerülhet forgalomba az országban, várhatóan több olyan cég is bevezeti a kártyás fizetést, amelyeknél eddig ez nem volt gazdaságos.

Hét fizetési szolgáltató segítségével 30 200 darabbal, azaz közel harminc százalékkal nő a bankkártyaterminálok száma az országban – közölte a hét végén a Nemzetgazdasági Miniszté­rium (NGM).

Illusztráció.

Illusztráció.

A programban telepített termináloknál kizárólag a forgalom legfeljebb egy százalékát kitevő jutalékot kell fizetni, ezzel pedig az a cél, hogy azok a kisebb forgalmú üzletek is elektronikus fizetési lehetőséget kínálhassanak vevőiknek, amelyek amúgy ezt nem tehetnék meg.

Az, hogy közel harmadával növekszik az elfogadói hálózat, jelentős területi eltéréseket is kiegyenlíthet. Míg Budapesten vagy az ország nagyobb városai­ban az a furcsa, ha nem lehet kártyával fizetni a boltban vagy az étteremben, más térségekben még van hely 30 ezer vagy akár több terminálnak is.

A bejelentéssel egy időben az NGM újfent kiemelte a program nemzetgazdasági szintű előnyeit is, amelynek lényege, hogy kevesebb legyen a készpénzhasználat. Az elektronikus fizetés térnyerésével csökkenhetnek a költségek, és ami talán a legfontosabb, visszaszorulhat az adóelkerülés.

A készpénz azonban továbbra is népszerű Magyarországon. Azzal együtt, hogy a kereskedelmi bankok sok fiókot bezártak, és igyekeznének a készpénzmentes fizetés irányába terelni ügyfeleiket, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016 negyedik negyedévében 4995 pénzkiadó automata üzemelt az országban. Ez pedig nem a csökkenés irányába mutat, hiszen 2010 első negyedévében 4806 darabos állományt tartottak nyilván – írja a Magyar Idők.

Kommentek:

Top 0