• Pénz
Faktor

A készpénznek leáldozott: több tízezer új helyen fizethetünk kártyával

Több mint 30 ezer új bankkártya-elfogadó berendezés kerülhet forgalomba az országban, várhatóan több olyan cég is bevezeti a kártyás fizetést, amelyeknél eddig ez nem volt gazdaságos.

Hét fizetési szolgáltató segítségével 30 200 darabbal, azaz közel harminc százalékkal nő a bankkártyaterminálok száma az országban – közölte a hét végén a Nemzetgazdasági Miniszté­rium (NGM).

Illusztráció.

Illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A programban telepített termináloknál kizárólag a forgalom legfeljebb egy százalékát kitevő jutalékot kell fizetni, ezzel pedig az a cél, hogy azok a kisebb forgalmú üzletek is elektronikus fizetési lehetőséget kínálhassanak vevőiknek, amelyek amúgy ezt nem tehetnék meg.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az, hogy közel harmadával növekszik az elfogadói hálózat, jelentős területi eltéréseket is kiegyenlíthet. Míg Budapesten vagy az ország nagyobb városai­ban az a furcsa, ha nem lehet kártyával fizetni a boltban vagy az étteremben, más térségekben még van hely 30 ezer vagy akár több terminálnak is.

    A bejelentéssel egy időben az NGM újfent kiemelte a program nemzetgazdasági szintű előnyeit is, amelynek lényege, hogy kevesebb legyen a készpénzhasználat. Az elektronikus fizetés térnyerésével csökkenhetnek a költségek, és ami talán a legfontosabb, visszaszorulhat az adóelkerülés.

    A készpénz azonban továbbra is népszerű Magyarországon. Azzal együtt, hogy a kereskedelmi bankok sok fiókot bezártak, és igyekeznének a készpénzmentes fizetés irányába terelni ügyfeleiket, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016 negyedik negyedévében 4995 pénzkiadó automata üzemelt az országban. Ez pedig nem a csökkenés irányába mutat, hiszen 2010 első negyedévében 4806 darabos állományt tartottak nyilván – írja a Magyar Idők.

    Kommentek:

    Top 16