• Belföld
Faktor

Egyre kevesebb a bank, de egyre több ATM van

Nem egészen 2700 bank működött az év végén Magyarországon, ez pedig érezhető visszaesés az egy évvel korábbi állapothoz képest. Az ATM-ek száma viszont megközelítette az ötezret az év végén.

Több mint százzal csökkent tavaly a bankfiókok száma Magyarországon, és az év végére 2700 alá csúszott – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Ezzel folytatódott a hosszú évek óta tartó trend. A 2013-as 3111 értékesítési egységhez képest már több mint 13 százalékkal kevesebb bankfiók van. Idei részadatok még nem állnak rendelkezésre, de Világgazdaság szerint a jegybank országos fiók- és ATM-kereső alkalmazása szerdán 2679 működő értékesítési egységet talált, vagyis csak mintegy másfél tucattal kevesebbet az év véginél.

Illusztráció.

Illusztráció.

A fiókhálózat zsugorodása a 2008-as pénzügyi válság idején kezdődött Magyarországon, mivel a piaci szereplők a kereslet visszaesése miatt és a hatékonyság növelése érdekében intenzív költségcsökkentésbe kezdtek. A nagyobb szereplők korábbi nyilatkozatai alapján ugyanakkor már nem kell arra számítani, hogy nagyobb léptékű hálózatcsökkentést hajtanának végre a hitelintézetek.

A digitalizáció és az elektronikus szolgáltatások előtérbe kerülése rövid távon nem veszélyezteti jelentős mértékben a bankfiókok létjogosultságát, hiszen az ügyfelek nagy része ragaszkodik a személyes kapcsolattartáshoz és a fióki ügyintézéshez, másrészt vannak olyan termékek és szolgáltatások, amelyeket ma még kizárólag fiókban vesznek igénybe az ügyfelek.

Az MNB adatai szerint 2016 végén 4995 ATM működött országszerte, 174 darabbal több az egy évvel korábbinál. Mindez pedig annak ellenére volt így, hogy a kártyás fizetési forgalom dinamikus növekedése elvben az ATM-eknél végrehajtott pénzfelvételi forgalom csökkenését kellene, hogy előidézze.

Kommentek:

Top 0