• Külföld
Faktor

Legalább húsz külföldi túszt öltek meg a fegyveresek

A bangladesi kormány jelentése szerint vérfürdőt rendeztek az Iszlám Állam fegyveresei: legalább húsz túszukat megölték a dakkai étteremben. A túszok közt külföldiek is vannak.

Fotó: Europress / STR - AFP

Fotó: Europress / STR - AFP

A túszejtők még péntek este rohanták le az éttermet. A túszmentés azóta is folyik, eddig 13 embert menekítettek ki. A dzsihádisták és a rendőrök közt tűzpárbaj alakult ki, amelyben eddig legalább egy rendőr meghalt. Hat fegyverest már meggyilkoltak a BBC információi szerint, egyet pedig letartóztattak.

Az éttermet gyakran látogatják külföldi diplomaták, a túszok között van japán és Srí Lankai is - egy japán és két Srí Lankai már kiszabadult, de hét japán még mindig az étteremben van, és a nagykövetség nem tudja felvenni velük a kapcsolatot. Rajtuk kívül hét olasz túsz is a fegyveresek fogságába esett, róluk sem tudnak többet a hatóságok.

A legfrissebb információk szerint a húsz meggyilkolt túsz mindegyike külföldi.

A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megnőtt a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. Mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozót, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg 2013 óta fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolta halálra legalább három támadó.

Kommentek:

Top 0