• Külföld
Faktor

Lecsapott az ítéletidő: sok ember hunyt el, miután otthonuk maga alá temette őket

Sokaknak el kellett hagyniuk otthonukat.

Legalább 160 ember meghalt és több millió ember kényszerült elhagyni lakhelyét az elmúlt napokban a monszunesők okozta áradásokban és földcsuszamlásokban India északi és Nepál déli részén, illetve Bangladesben.

A pusztítás mértékének megállapítása továbbra is folyamatban van, ugyanis a meteorológusok további esőket jósolnak, és jelenleg is tartanak a több országon keresztül húzódó Himalája lábainál található régiók elzártabb területeinek mentési munkálatai. A halálos áldozatok egy része megfulladt, mások az összedőlt házak vagy kidőlt fák miatt haltak meg.

Az elmúlt napokban legalább 75 ember vesztette életét Nepálban, ezenkívül további 85 embert eltűntnek nyilvánítottak és keresnek a hatóságok - írja az MTI. A halálos áldozatok száma tovább nőhet, mivel jelenleg is folynak a heves esőzések által a külvilágtól elzárt települések mentési munkálatai.

A Nepáltól délkeletre található Bangladesben továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy az országban található 18 nagyobb folyó kilép a medréből, a helyi időjósok pedig további esőzéseket jelentettek. Legalább 20 ember halt meg az elmúlt napok áradásaiban, amelyek további 600 - más források szerint 700 - ezer lakost vágtak el a külvilágtól.

A bangladesi hadsereg jelenleg is az özönvízszerű esőzések által elárasztott több száz északi falu kiürítésén dolgozik, ott a helyiek közül többen a házak tetőin és fákon kerestek menedéket az áradások elől. A kormány által felállított ideiglenes menedékhelyeken jelenleg körülbelül 370 ezer ember van.

A Bangladessel határos Nyugat-Bengál indiai államban három ember életét követelték az áradások, amelyek mintegy 500 ezer helyi lakost érintenek. Az észak-indiai Uttarakhand államban négy ember halt meg, és további tíz ember, köztük a mentési munkálatokban részt vevő hat katona tűnt el áradásokban. Az árvíz a kelet-indiai Asszám államban hidakat, villanyvezetékeket rongált meg, és több száz lakóházat mosott el, az elmúlt négy napban mintegy 15 ember halálát okozva.

Vasárnap reggel monszun okozta földcsuszamlás sodort el két buszt az északi Himácsal Prades államban, a katasztrófában 47-en meghaltak. A hatóságok szerint a monszunidőszak kezdete óta kialakult áradások csaknem 5 millió indiai lakost érintenek, közülük jelenleg csaknem 200 ezren tartózkodnak az ország területén létrehozott 440 ideiglenes menekülttáborban.

Indiában a monszunidőszak júniusi kezdete óta körülbelül 800 ember vesztette életét az áradásokban és földcsuszamlásokban. A térségben júniustól szeptemberig tart a heves esőzésekkel járó monszunidőszak, amely rendszeresen okoz árvizeket és fölcsuszamlásokat.

Kommentek:

Top 0