• Politika
Faktor

Balog Zoltán: a kormány minden felvetést megvizsgál

Megvizsgál minden felvetést a kormány, ezt mondta Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter, miután Miskolcon találkozott a fáklyás felvonulást szervező tanárokkal. A párbeszéd elkezdődött, és ennek a gyermekek a legfőbb nyertesei - olvasható a miniszter közleményében.

Balog Zoltán azt írja: örömmel fogadta, hogy a miskolci és a zuglói tantestület pozitívan reagált Köznevelési Kerekasztal ötletére, erről a tanárok levelet írtak.

Balog Zoltán a közleményben azt írta, hogy egyharmadára csökkentik a tanárok adminisztrációs terheit, csökkentik a tanfelügyeleti, az értékelési és minősítési terheket, javítják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését. 

A miniszter felsorolta az eddigi változásokat is:

- 2013-ban bevezették a pedagógus-életpályamodellt, a rendszerváltozás óta a legtöbbet, eddig 234 milliárd forintot költött a kormány a béremelésre. 

-A tanárok béréért, béremelésükért és az iskolák fenntartásáért az állam felelősséget vállalt, ahogy a tanárképzés megújításáért is.

- Több mint félezer iskolát újítottak fel, és további 210 milliárd forint értékben indítanak újabb iskolafejlesztéseket.

- A rendszerváltás óta soha ennyi gyermek nem volt részese az ingyenes gyermekétkeztetésnek és az ingyenes tankönyvellátásnak, mint most.

Balog Zoltán azt írta, hogy a köznevelési rendszer átalakítása szükséges volt, mert a szocialista kormányok alatt leépült az oktatás: „A rossz és felelőtlen finanszírozási rendszer miatt több száz kistelepülés maradt iskola, több ezer pedagógus pedig állás nélkül, és aki dolgozott, az is teljes létbizonytalanságban volt.” 

Top 0