• Külföld
Faktor

Baljós hírek jöttek: gigantikus űrállomás zuhan felénk, itt fog földet érni

A kutatók szerint néhány hét van még hátra a becsapódásig.

Jonathan McDowell, harvardi asztrofizikus a Guardiannek azt mondta, hogy egy eddig stabil pályát leíró, 8 és fél tonnás űrállomás folyamatosan veszít magasságából. A Tienkung-1 űrlaboratóriummal 2016 szeptemberében vesztették el a kapcsolatot a tudósok. Már akkor tudni lehetett, hogy az eszköz nem bírja sokáig és darabjai a Földre fognak zuhanni. A jóslatok szerint ez várhatóan néhány hét múlva meg is történik.

Bár a Tienkung–1 jelentős része több mint valószínű, hogy már a légkörbe éréskor megsemmisül, a 100 kilónál nagyobb részei elérhetik a Föld felszínét. Azt, hogy a darabok pontosan hol csapódhatnak be, nem tudták meghatározni, de kijelöltek egy sávot, ami Európát, az Egyesült Államokat, illetve Ázsia jelentős részét is érinti.

A szakemberek egy elég széles zónát határoztak meg, amibe beletartozik többek között Spanyolország, Olaszország, Szerbia, Görögország, Ázsia jelentős területe, valamint az USA nagy része, illetve a déli féltekén szinte az összes lakott terület.

Arra ugyan kicsi az esély, hogy valakire pont rázuhanjanak a darabok, de a tudósok felhívják rá a figyelmet, hogy az objektumok megérintése is veszélyes.

Kommentek:

Top 16