• Belföld
Faktor

Drága a balatoni nyaralás, de így sokat spórolhat - mutatjuk, hol vásároljon

Egyre több üzletlánc nyit boltot a magyar tengernél.

Már megkezdődött a strandszezon, a balatoni kereskedők és vendéglátósok gyorsan fel is készültek a turistaáradatra. Úgy tűnik azonban, hogy az egész évben működő éttermek, üzletek és diszkontláncok is tovább terjeszkednek a tó körül. Utóbbiak teljesen átformálják a balatoni kereskedelmet, amivel a vásárlók különösen jól járnak: minden helyben elérhetővé vált, a diétás termékektől a friss zöldségekig, az ásványvíz és a sör pedig szinte fillérekbe kerül - írja a Pénzcentrum.

Illusztráció.

Illusztráció.

Fotó: Simay Dóra

A Balaton továbbra is a magyarok kedvenc nyaralóhelye: aki teheti, a nyári hónapokban legalább egyszer leutazik egy hétvégére. Bár évek óta a drágulásról szólnak a hírek, még mindig megfizethetőnek számít, illetve az ország minden pontjáról elérhető néhány óra alatt, minimális útiköltséggel. Ráadásul egyre több a jó étterem, a vonzó kulturális program és ami sokak számára a legfontosabb, a kényelmes bevásárlási lehetőség is.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ezek a legkedveltebb helyekA leggyakoribb belföldi úti célok a Budapest-Közép-Duna-vidék, a Balaton és Észak-Magyarország, ahol összesen 4,8, 4,5, illetve 3,5 millió napot töltöttek el az utazók 2017-ben.

  A Balatonhoz elsősorban pihenési, üdülési céllal utaznak a turisták (88 százalék) a KSH adatai szerint, de a kulturális-művészeti és gasztronómiai programok is egyre több látogatót csalogatnak. Ugyanakkor az is látszik, hogy a régió egyébként is alacsony belföldi forgalomnövekedéséből a települések fele egyáltalán nem részesül, tehát a legtöbben ugyanazokat a kedvelt helyeket látogatják.

  A Szállás.hu szerint az idei főszezonra (június elejétől augusztus végéig) szóló előfoglalások alapján, az alábbiak lesznek a legnépszerűbb balatoni települések:

  1. Siófok
  2. Balatonfüred
  3. Zamárdi
  4. Hévíz
  5. Keszthely
  6. Balatonlelle

  Az északi és a déli parton is megvannak tehát a Balaton "fővárosai", a közös pont bennük, hogy többnyire nagyobb part menti településekről van szó. Ez nem meglepő, hiszen az elmúlt években főleg a nagyvárosokban bővültek a strandolási, étkezési és bevásárlási lehetőségek.

  Épp itt terjeszkednek a diszkontláncokAkár szeretnénk, akár nem, az étkezés, illetve élelmiszervásárlás is a nyaralás része. A balatoni nagyvárosokat jobban megnézve azt látjuk, hogy ezekben ma már igen sok a kedvező bevásárlási lehetőség: korábban is megjelent egy-egy szuper- és hipermarket a környéken, az elmúlt években pedig a korábbi űr kitöltésére elkezdtek errefelé terjeszkedni a diszkontláncok. A Lidl például 9 balatoni üzlettel van jelen a tó körül, amelyek az északi és a déli part különböző pontjain elszórva helyezkednek el. A környező kisebb településeken nyaralók közül is sokan járnak ezekbe a boltokba egy-egy bevásárlásra, hiszen nem nagyobb kitérő, mint Budapestről elugrani Budaörsre.

  Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a portálnak elmondta, hogy miután az elmúlt 10-15 évben megjelentek a különböző áruház- és diszkontláncok a Balaton vonzáskörzetében, nemcsak jóval szélesebbé vált az elérhető, minőségi termékek köre, de a régió áraira is hatást gyakoroltak az új üzletek.

  "Az áruházláncok megjelenésével kifejezetten jól jártak a vásárlók, hiszen az ezekben jellemző alacsonyabb árszínvonalhoz kénytelenek alkalmazkodni a helyi magánboltok is. Ennek köszönhetően nagyon megváltozott a helyi kereskedelem: míg korábban a Balaton arról volt híres, hogy borsos áron lehet élelmiszereket vásárolni, ma már a legtöbb itteni üzletben nem kerülnek többe az élelmiszerek, mint máshol" - mondta el főtitkár, aki hozzátette, hogy a diszkontláncok elsősorban a nagyobb városokban létesítenek üzletet, mert csak itt van a téli hónapokban is elegendő vásárlóerő.

  Nyaralás alatt különösen jól jön, ha mindent be lehet szerezni egy helyen, mert ha az ember végre lejut a vízhez, a legkevésbé sem akarja bevásárlással tölteni az időt. A másik fontos szempont pedig a vásárlóbarát nyitva tartás, amire külön figyelnek a diszkontok: meghosszabbított nyitva tartási idővel várják a vásárlókat a nyári hónapokban a Balaton körül.

  Top 16