• Külföld

Az EU-ban azt szeretnék, hogy a britek maradjanak

Hat EU-tagállamban végzett felmérést egy német vállalat és az Edinburgh Egyetem arról, hogyan viszonyulnak a britek esetleges EU-s kilépéséhez. A válaszok alapján a nagy többség azt szeretné, hogy az Egyesült Királyság maradjon a közösség tagja.

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

A tanulmány szerzői hat országban gyűjtöttek adatokat: Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Írországban, Spanyolországban és Svédországban kérdeztek meg összesen nyolcezer embert. A hat tagállam nagy többségben egyetértett abban, hogy az Egyesült Királyságnak az EU-n belül kéne maradnia. Többek között azért is, mert ha a Brexit mellett döntenek, akkor meg kéne vonni tőlük a szabad, közös piac adta előnyöket – írja a Guardian.

A németeknek kevesebb, mint a fele gondolta úgy, hogy kilépés esetén a briteknek nem lenne szabad tovább részesülniük a piaci előnyökből – a franciák esetében a megkérdezettek negyede, míg a spanyoloknál minden harmadik ember értett egyet ezzel a véleménnyel. A lengyelek voltak a legengedékenyebbek: a megkérdezettek fele gondolta úgy, hogy nem kéne változtatni a mostani feltételeken. Az írek és a svédek közel 30-40 százaléka is hasonlóan vélekedik.

Az Egyesült Királyság 2017. június 23-án népszavazáson dönt arról, hogy kilép-e az EU-ból – egyelőre még a szakemberek sem tudják, milyen következményei lehetnek egy esetleges kiszakadásnak.

A britek EU-tagsági támogatottsága a lengyelek, a spanyolok és az írek körében a legmagasabb – Franciaországban csak a megkérdezettek 56%-a szeretné azt, ha az unión belül maradnának.

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Abban nagyjából minden megkérdezett egyetértett, hogy a britek EU-tagsága az Egyesült Királyságnak és az EU-nak is hasznos – ezt leginkább a szoros kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező Írország vallotta, ahol attól is tartanak, hogy Brexit esetén Észak-Írországban meggyengülhetne a béke. Németországban, Lengyelországban és Spanyolországban a megkérdezettek 40%-a viszont úgy érezte, hogy a tagság káros a britek számára – a tanulmány szerzői ezekben az országokban nagyobb az elkötelezettség az európai szolidaritás irányába.

Sokan válaszolták azt, hogy a saját országukban is szívesen látnák azokat a reformokat, amelyekről David Cameron tárgyal az EU vezetőivel. A franciák és az írek ezek közül azokat alkalmaznák legszívesebben, amely csökkenti a külföldi munkavállalók szociális támogatáshoz való hozzáférését. Ennek ellenére a legtöbb válaszoló ellenzi, hogy a britek speciális jogokat kapjanak a közösségen belül.

A kutatásból az is kiderül, hogy a franciáknak több, mint a fele szeretne hasonló referendumot az országában – a vizsgált országok közül ez volt az egyetlen, ahol a népszavazás-pártiak voltak többségben. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy szívesen támogatna egy referendumot, amelyben újra tudnák gondolni Franciaország EU-tagságát. A felmérés szerint a többi országban is sokan döntetnének a népszavazás mellett, ha tehetnék.

Top 0