• Külföld
Faktor

Azt kérik az elrabolt lányok, hogy segítsen nekik a kormány

Életjelet adtak magukról azok a nigériai diáklányok, akiket a Boko Haram iszlamista csoport két éve rabolt el: a 15 iskolás egy videoüzenetben azt mondta, hogy jól vannak, de segítséget kérnek.

A most közzétett felvétel állítólag tavaly december 25-én készült. A szélsőségesek több száz asszonyt és lányt fogtak el 2014 óta, köztük az Északkelet-Nigériában lévő chiboki leányiskola 276 tanulóját. Közülük később sokan megszöktek, de 219 chiboki lány továbbra is az iszlamisták túsza, írja az MTI.

A diákokról legutóbb 2014 májusában érkezett hír. A Boko Haram januárban küldte el a mostani videoüzenetet öt fotóval együtt a nigériai kormánynak, amely egy fogolycsere-tárgyalás keretében követelt életjelet a lányoktól. A videóról több szülő is felismerte a gyerekét. Most az is kiderült, hogy a felvételen a lányok azt kérik: a nigériai kormány működjön együtt a Boko Harammal és adja ki a szervezet katonáit, mert szeretnének együtt lenni a családjukkal - írja a CNN.

A chiboki lányok elrablásának híre bejárta a világot, és a nigériai hadsereget sokan bírálták is azért, mert tehetetlen ebben a helyzetben. Az ügy nagyban hozzájárult Goodluck Jonathan volt nigériai elnök tavalyi választási vereségéhez. Jonathan kezdetben tagadta, hogy az iszlamisták túszul ejtettek csaknem 300 diáklányt, de végül engedett a nemzetközi nyomásnak, és elfogadta a nyugati segítséget. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország is küldött tanácsadókat és túsztárgyalókat Nigériába, sőt, drónokkal megtalálták egy 80 fős csoport tartózkodási helyét. A nigériai kormány azonban a túszmentő akcióval járó esetleges veszteségekre hivatkozva végül semmit sem tett a lányok kiszabadításáért.

Top 0