• Külföld
Faktor

Ázsiai körútra indult az amerikai külügyminiszter

Az amerikai külügyminiszter három országot érintő körútjának első állomása Vientián, Laosz fővárosa, majd innen Kambodzsába utazik és végül, háromnapos útjának zárásaként Kína vendége lesz. Mindhárom országban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége februárban Kaliforniában megrendezendő rendkívüli csúcsértekezletének előkészítéséről tárgyal.

A vizit alkalmával azonban megvitat az ázsiai vezetőkkel egy sor regionális kérdést is, nevezetesen a Dél-kínai-tenger egyes szigeteinek hovatartozása miatti vitákat és az Észak-Korea atomprogramja okán megnövekedett aggodalmakat.

Emellett Kerry az amerikai-kambodzsai kétoldalú kapcsolatok előmozdításán, fejlesztésén is munkálkodik majd, újabb pénzügyi támogatást ajánlva a vietnami háború idején ledobott és még mindig nem hatástalanított bombák felkutatásához és hatástalanításához.

Pekingben elsősorban azt szorgalmazza majd, hogy a kínai vezetés gyakoroljon nyomást szoros szövetségesére, Észak-Koreára. Amerikai álláspont szerint ugyanis egységes fellépésre és újabb ENSZ-szankciókra van szükség Phenjannal szemben a januárban végrehajtott állítólagos kísérleti atomrobbantása miatt.

Top 0