• Külföld
Frányó Krisztina

Azonosítottak három terroristát

Pénteken este fegyveresek legalább huszonnyolc embert öltek meg Ouagadougouban egy luxushotelben és egy kávézóban. A merényletet az al-Kaida észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalta magára, a régió országai egymást támogatva veszik fel a harcot a terrorizmussal.

Fotó: Europress / Issouf Sanogo - AFP

Fotó: Europress / Issouf Sanogo - AFP

A négy csillagos Splendid Hotel a diplomaták, üzletemberek és az ország elitjének kedvelt célpontja volt. Ezért tartotta a terrorszervezet a hotelt "a globális kémkedés egyik legveszélyesebb, nyugat-afrikai barlangjának". A pénteki mészárlás volt az első alkalom, hogy az al-Kaida Burkina Fasóban terrorcselekményt hajtott végre – írja a BBC.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az AQIM főhadiszállása a Szaharában van Mali, Nigéria és Algéria határán, rendszerint nyugat-afrikai országokat támadnak meg az iszlamista terroristái. A mostani támadók közül háromról tett nyilvánossá egy-egy fotót a terrorszervezet: Battar al-Ansari, Abu Muhammad al-Buqali al-Ansari és Ahmed al-Fulani al-Ansari is katonai egyenruhában, kezében fegyverrel pózol. A támadók pontos azonosítását megnehezíti, hogy az AQIM csak a „harcos”, és nem az eredeti nevüket tették közzé. Az sem egyértelmű még, hogy hány terrorista gyilkolt a hotelben és a kávézóban – legalább hármat megöltek a katonák az összecsapás során.

  A régió országai támogatásukról biztosították Burkina Fasot.

  „Nem fogunk ölbe tett kézzel ülni. Reagálni és válaszolni fogunk. A kérdés az: ki lesz a következő?”

  - mondta Benin elnöke, Thomas Boni Yayi.

  Fotó: Europress / Issouf Sanogo - AFP

  Fotó: Europress / Issouf Sanogo - AFP

  A szomszédos Maliban még novemberben történt a péntekihez kísértetiesen hasonló eset: Bamakóban az AQIM 27 embert gyilkolt meg egy luxusszállodában. Az ország most segítséget nyújt Burkina Fasonak az iszlamista milíciák elleni harcban.

  „Úgy döntöttünk, együtt megyünk előre, kéz a kézben, hogy harcoljunk a terrorizmussal és a dzsihádistákkal.”

  - mondta Modibo Keita mali miniszterelnök Burkina Fasoi látogatása során.

  A merénylet során tizennyolc országból legalább huszonnyolcan haltak meg, az áldozatok közt voltak kanadaiak, ukránok, franciák, portugálok, svájciak, hollandok és amerikaiak is. Szakértő szerint a támadással az al-Kaida nem csak Burkina Fasot és a korábbi gyarmattartót, Franciaországot fenyegette meg, hanem a rivális terrorszervezetet, az Iszlám Államot is – erről itt írt bővebben a Faktor.

  Top 16