• Külföld

Magyarországon is járt Abdeslam társa, keresik a terroristát

DNS-vizsgálattal sikerült azonosítani az a terroristát, aki a pénteken letartóztatott Salah Abdeslamban rejtőzött egy brüsszeli lakásban. A 24 éves Najim Laachraoui-nak sikerült megszöknie a keddi házkutatásból kitört lövöldözés után - eddig hamis személyazonosságot igazoló papírokkal utazott.

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

A terroristák rejtekhelyén találták meg a férfi DNS-ét, így sikerült azonosítani őt – akárcsak Abdeslamot, akit viszont pénteken megsebesítettek és elfogtak a rendőrök. Abdeslam a világ egyik legkeresettebb emberévé vált, miután a 130 ember halálával járó párizsi terrortámadásokon több öngyilkos merénylőt is ő szállított. Neki is fel kellett volna robbantania magát, de meggondolta magát, és Brüsszelbe menekült. A terrortámadást az Iszlám Állam szervezte és hajtotta végre.

Abdeslam ügyvédje tagadja, hogy védence besúgóvá válna azért, hogy csökkentsék a büntetését – írja a BBC.

A nyomozók azt már korábban megállapították, hogy Abdeslam múlt szeptemberben kétszer is Budapesten járt egy bérelt autóval. Egyik alkalommal két férfit is felvett a Keleti pályaudvarnál, mindketten hamis személyigazolványt használtak. Az irataik szerint az egyiküket Samir Bouzidnak hívták, míg a másikat Soufiane Kayalnak. A DNS-teszt alapján kiderült, hogy a Kayal nevére szóló papírokkal Laachraoui utazott.

„A nyomozások alapján bebizonyosodott, hogy Soufiane Kayal valójában Najim Laachraoui, aki 1991. május 18-án született, 2013 februárjában pedig Szíriába utazott.”

Laachraoui a migránsválságot kihasználva térhetett vissza Európába, Magyarországra is illegálisan léphetett be. A belga rendőrök szerint Samir Bouzid valószínűleg a 35 éves Mohamed Belkaid lehetett – őt március 15-én ölték meg mesterlövészek Brüsszelben, mikor tetőkön keresztül próbált menekülni. A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui és Belkaid lehettek azoknak az SMS-eknek a címzettjei, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek. A rendőrségi beszámolók szerint a férfi DNS-ét megtalálták abban a Brüsszel Schaerbeek negyedében található bérelt lakásban is, ahol pedig a Párizsban használt robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek. Laachraoui megtalálásához a hatóságok a lakosok segítségét kérik. Szintén keresik még Mohamed Abrinit – a férfit két nappal a párizsi terrortámadás előtt két nappal Abdeslammal együtt videózták le egy benzinkúton.

Abdeslam ügyvédje, Sven Mary azt mondta egy belga rádiónak, hogy védence láthatóan megkönnyebbült, hogy négy hónap után véget ért a megtalálásért folytatott hajtóvadászat.

„Salah szeretne együttműködni, és szombat óta ezt is teszi. Azt viszont sosem mondta, hogy besúgó szeretne lenni, és én sem mondtam soha, hogy ezt kértem volna tőle. De azt elmondtam, hogy mindkét fél számára felbecsülhetetlen értékű személy lehet, mivel felbecsülhetetlen értékű információk vannak a birtokában.”

Mary szerint a francia főügyész nyilatkozata megijesztette Abdeslamot – Francois Molins ugyanis elmondta, hogy a terrorista bevallotta, hogy fel kellett volna robbantania magát. Mary ezért most panaszt nyújt be az ügyész ellen, amiért ezzel a nyilatkozattal megsértette a titoktartást. Emellett továbbra is elutasítják Abdeslam kiadatását Franciaországnak, de az ügyvéd elmondta, hogy védence mindenképp el fog menni Franciaországba – a kérdés az, hogy mikor.

Párizsban eközben Francois Hollande most találkozik először hivatalosan a terrortámadás áldozatainak hozzátartozóival. A rokonok eddig úgy érezték, hogy a francia elnök elfeledkezett róluk, ugyanis a terrortámadás óta senki nem kereste őket a kormány részéről. Volt, aki kérvényezte is a személyes találkozót Hollande-dal, de kérését visszautasították, mert „nem volt rá hely az elnöki időbeosztásban”.

Abdeslam elfogását követően Franciaország tovább szigorította a határellenőrzést. Holande elmondta, hogy a terrorhálózat taglétszáma sokkal nagyobb, mint eredetileg gondolták, és szeretné, hogy Abdeslamot minél előbb Franciaországba szállítsák, ahol megkezdődhetne ellene a büntetőeljárás.

A belga külügyminiszter, Didier Reynders szerint valószínűleg Abdeslam további terrortámadásokat tervezett Brüsszelben, mielőtt elfogták volna.

A 26 éves belga születésű, de francia állampolgár Abdeslammal együtt egy másik férfit is letartóztattak. Monir Ahmed Alaaj a vádak szerint szintén egy terrorista csoport akcióiban vett részt, és gyilkosságot is elkövetett.

Top 0