• Külföld
Faktor

Azonosították a második repülőtéri robbantót - járt Magyarországon is

Najim Laachraoui nem megszökött, hanem meghalt, mivel ő robbantotta fel kedden a második bombát a repülőtéren.

Korábban már kiderült, hogy Najim Laachraoui-nak köze volt a párizsi támadásokhoz. Ő készítette a legtöbb bombát a támadásokhoz. Laachraoui elszökött a március 15-i brüsszeli razziáról, ahol Salah Abdeslamot, a párizsi támadások egyik, régóta szökésben levő résztvevőjét elfogták. Azóta kiderült, hogy a 24 éves Laachraoui készítette a párizsi támadásokhoz használt bombák nagy részét.

Fotó: MTI/EPA

Fotó: MTI/EPA

Laachraoui 2015-ben Magyarországon is járt. Salah Abdeslam bérelt kocsival vitte Brüsszelbe a Keleti Pályaudvarról. Az autóban akkor ott volt Mohammed Belkaid is, akit március 15-én lőttek le a belga rendőrök, amikor elfogták Abdeslamot. Most pedig azonosították Laachraoui-t is, aki ezek szerint nem szökésben van, hanem felrobbantotta magát kedden a Zaventem repülőtéren.

A repülőtér három támadója. Középen Ibrahim el-Bakraoui, jobb oldalon Najim Laachraoui. A bal oldalon látható férfit azóta is keresik. Fotó: Belgian Federal Polica - AFP

A repülőtér három támadója. Középen Ibrahim el-Bakraoui, jobb oldalon Najim Laachraoui. A bal oldalon látható férfit azóta is keresik. Fotó: Belgian Federal Polica - AFP

A reptéren két bomba robbant. A biztonsági kamerák felvételein három támadó volt - mindegyiknél volt egy-egy bomba. A rendőrök megtalálták a harmadikat, amelyik valamiért nem robbant fel. A három férfi közül egyet már szerda délután azonosítottak. Ő Ibrahim el-Bakraoui, aki az első bombát robbantotta fel, és akinek a testvére a metróban robbantott. A második robbantó pedig Najim Laachraoui. Róla korábban azt írták belga lapok, hogy ő van fehér kabátban a reptéri felvételen és ő szökött meg, de ezt a rendőrök korábban sem erősítették meg. Most kiderült, hogy nem ő a szökésben lévő, harmadik férfi, aki valamiért nem robbantotta fel a bombáját és azóta sincs meg, és a belga hatóságok még azonosítani sem tudták eddig - írja a BBC.

Top 0