• Élet
Faktor

Kiderítették, mi a baj a férfiakkal: ez okozhat meddőséget

A spermiumok sejtosztódással kapcsolatos része felelhet a férfiak terméketlenségéért.

Szakértők egy csoportja új sejtszervecskét azonosított a spermiumokon, amely bizonyos esetekben magyarázatot adhat a meddőségre, a vetélésre és a születési rendellenességekre.

A Toledói Egyetem új kutatása szerint a spermiumokhoz egy eddig azonosítatlan centriólum tartozik – írja a ScienceAlert. A centriólumok a sejtosztódásban játszanak kulcsszerepet, a közelmúltban felfedezett „atipikus” sejtszervecske pedig számos különös tulajdonsággal rendelkezik.

Illusztráció.

Illusztráció.

A spermiumokban található két centriólum funkciója hasonló, külsőre azonban látványosan eltérnek egymástól. Tomer Avidor-Reiss, a Toledói Egyetem biológusa szerint az atipikus centriólum képződésének és funkciójának rendellenességei magyarázatot adhatnak az ismeretlen eredetű meddőségekre.

"A korai terhességvesztésben és az embriófejlődési rendellenességekben szintén szerepet játszhatnak" – nyilatkozta a szakértő.

A sejtosztódáshoz úgynevezett centroszómára van szükség, amely két centriólumból épül fel. A kutatók eddig azt hitték, hogy a spermiumok egy centriólumot a tojás számára biztosítanak, majd a megmaradt sejtszervecske osztódik. Mivel a petesejtben nem található centriólum, a hímivarsejtben pedig korábban csak egyet sikerült felfedezni, a kutatók úgy döntöttek, hogy megpróbálják megtalálni a hiányzó sejtszervecskét is.

Az új vizsgálat rámutatott, hogy az atipikus centriólumot eddig egyedi megjelenése miatt nem tudták megtalálni. A vizsgálat azt is felfedte, hogy az érintett centriólum valójában nem osztódással jön létre.

Az atipikus centriólum tartalmazza azokat a fehérjéket, melyekkel a megtermékenyítés után képes egy újabb sejtszervecskét létrehozni. Nem lehetetlen ugyanakkor, hogy a nem megfelelően működő sejtszervecske terméketlenséget és rendellenességeket idéz elő.

Avidor-Reiss csapatának következő célja az, hogy jobban megértsék az atipikus centriólum működését. A kutatók emellett azt is ki akarják deríteni, hogy miként játszhat szerepet a szervecske a meddőség kialakulásában.

Kommentek:

Top 0