• Élet
Faktor

Az utolsó szó, amit a halálraítéltek kivégzésük előtt mondanak

Minden halálraítéltnek megadják a lehetőséget, hogy a kivégzés előtt még utoljára mondjon valamit. Kutatók azt vizsgálták meg, jellemzően mit mondanak ilyenkor.

A mainzi egyetem két tudósa, Boris Egloff, pszichológiaprofesszor és Sarah Hirschmüller, a pszichológiai intézet tudományos munkatársa vizsgálták a jelenséget. 407 ilyen amerikai esetet olvasott és elemzett, az eredményt pedig a Frontiers of Psychology újságban publikálták - írja a Welt.

A kutatók arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a halálraítéltek az utolsó szó jogán különösen sok pozitív szót használtak. Szerelemről, családról és Istenről beszéltek. Olykor idéztek a Bibliából is. Például valaki, akit rablógyilkosság miatt végeztek ki, ezt mondta: „Ez nem veszteség, hanem nyereség. Tudjátok, hova fogok menni. Jézushoz. Hazamegyek Jézushoz. A hitem erős marad. Mindenkit szeretek.”

Fotó: Europress-Caroline Groussain/AFP

Fotó: Europress-Caroline Groussain/AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

  Másvalaki, akit szintén gyilkosságért végeztek ki, ezt mondta a családjának: „Remélem, ezek a szavak megvigasztalnak titeket… Azt akarom, hogy tudjátok, hogy szeretlek titeket. Maradjatok erősek és ne adjátok fel. Mondjátok el mindenkinek, hogy szeretem őket. A szeretet feltétel nélküli, ahogy azt mama mindig is mondta nekünk. A testem eltávozik, de a lelkem mindig veletek lesz. Szeretlek titeket.”

  Szintén egy gyilkos utolsó szavai voltak: „Hibáztam és sajnálom, amit tettem. Minden, amit tehetek, az, hogy bocsánatot kérek. Szeretlek titeket, és majd odafenn az égben mind újra találkozni fogunk. Nagyon szeretlek titeket. Jézusnak szentelem magam. Szeretlek titeket."

  Azt mondja Egloff, hogy a halálraítéltek valószínűleg a pozitív töltetű szavakkal próbálják az őket ért hátborzongató szituációt legyőzni:  „Megköszönik a barátoknak a támogatást, segítséget, bocsánatot kérnek. Az utolsó szavak által tudják megmutatni, hogyan szeretnének emlékezni, esetleg olykor tisztázni a dolgokat és egy rövid mérleget készíteni."

  A két kutató szerint a halálraítéltek több pozitív szót használnak, mint azok, akik öngyilkosok lettek vagy akik egyszerűen csak eljátszottak a halál gondolatával.

  „Azt hiszem, hogy a döntő tényező a szituáción alapszik. Az öngyilkosság egy saját döntés, míg a kivégzésről mások határoznak és mások hajtják végre. Ráadásul az öngyilkosok gyakran depressziósak, tehát erős negatív érzelmi állapotban vannak” – mondja Egloff. Mindenesetre egy halálraítélt utolsó szavai mindig olyanok, mintha egy nekrológ lenne saját maga számára.

  Egy halálraítéltnek a kivégzése előtt legtöbbször sok ideje marad arra, hogy életről és halálról gondolkodjon. Hiszen például Texasban átlagosan 11 évet ül a cellájában, mielőtt a halálos mérget megkapja. Az utolsó szavakat a kivégzőszobában mondhatja el, ahol a kivégzőtiszten kívül ott van még egy spirituális guru vagy pap is, illetve még 5 barát vagy hozzátartozó. A kivégzést az áldozat hozzátartozóinak és a média egy képviselőjének szabad végignéznie.

  Top 16