• Külföld
Faktor

Az uniós tagállamok évente 2000 milliárdért adnak el fegyvereket Egyiptomnak

Az Európai Unió tagállamainak csaknem fele gyilkosságok és kínzások bűnrészesévé válhat azzal, hogy fegyvereket exportál Egyiptomba - figyelmeztetett az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerdai jelentésében. A londoni székhelyű szervezet Nagy-Britanniát, Németországot és Olaszországot emelte ki fő exportőrként és azt írta, hogy Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Franciaország, Bulgária, Ciprus, Románia és Spanyolország is adott el fegyvert vagy rendőrségi felszerelést az észak-afrikai országnak.

Az Európai Unió 2013 augusztusában úgy döntött, hogy felfüggeszti minden olyan eszköz, felszerelés, berendezés kiviteli engedélyét Egyiptomba, amely felhasználható az elnyomáshoz.

A demokratikusan megválasztott Murszit váltó Abdel-Fattáh esz-Szíszit számos nemzetközi szervezet vádolta meg azzal, hogy kíméletlenül elhallgattatja az általuk tekintélyelvűnek nevezett politikáját bíráló hangokat.

Az Amnesty International attól tart, hogy az EU hatályon kívül helyezi három évvel ezelőtti döntését, holott Brian Wood, a szervezet emberi jogi osztályának vezetője szerint inkább teljes embargóval kellene sújtani Egyiptomot.

A túlkapások, a tömeges és önkényes letartóztatások és a rejtélyes eltűnések a biztonsági erők eszköztárának mindennapi részei lettek

- állította Magdalena Mughrabi, az AI Közel-Kelettel és Észak-Afrikával foglalkozó részlegének egyik vezetője.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter visszautasította a szerinte túlzó állításairól ismert jogvédő szervezet vádjait.

Biztos vagyok abban, hogy az Egyiptomba szállított felszerelések mindegyike az ország stabilitását erősítette a terrorista fenyegetésekkel szembeni harcban

- mondta egy sajtótájékoztatón.

Az Amnesty International szerint az uniós tagállamok csak 2014-ben több mint hatmilliárd euró, vagyis csaknem 2000 milliárd forint összértékű katonai felszerelést szállítottak Egyiptomba. A szállítmányok kisebb fegyverekből, könnyű- és nehézfegyverzetből, lőszerekből, harckocsikból, katonai helikopterekből és megfigyelőeszközökből álltak.

Top 0