• Külföld
MTI

Az uniós csúcstalálkozó eredménye: egymilliárd eurós támogatás a szíriai menekülteknek

Egymilliárd eurós, vagyis több mint 300 milliárd forintos támogatást nyújt az EU a szíriai menekülteknek. Erről a szerdai EU-s csúcstalálkozón döntöttek az uniós országok vezetői.

Donald Tusk, az Európai Tanács, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról is beszélt a csúcstalálkozó után, hogy a megbeszélés a vártnál sokkal jobb légkörben zajlott, a résztvevők pedig - ahogy fogalmaztak - végre nem egymásra mutogattak.

Az egymilliárd euró egy részét az ENSZ világélelmezési programja keretében használják majd fel. Ennek elsődleges haszonélvezői a Szíriával szomszédos országokban, leginkább a Törökországban tartózkodó menekültek.

Tusk szerint az Európába érkező menekülthullám nagyobb része még csak most várható, így mindenképpen meg kell szüntetni a külső határokon uralkodó káoszt. A tervek alapján november végéig szeretnék létrehozni az úgynevezett hotspotokat, ahol uniós tisztviselők segítenék a menekülteket fogadó országok hatóságait az érkezők azonosításában, menedékkérelmük elbírálásában. A helyzeten mindenképpen javítani kell, nehogy szétessen a schengeni övezet - mondta Tusk.

Top 0