• Autó
Autószektor

Az új Porsche 911 megkapta az aquaplaning ellenszerét

A Porsche 911-et széles körben tekintik az autók szerelmesei legkiegyensúlyozottabb luxus sportkocsijának. Elég kényelmes a napi munkába járáshoz, miközben elegendő ahhoz, hogy alkalomadtán felszakítsuk vele az aszfaltot.

1963 óta több mint egy millió épült. De talán azóta sincs tisztába vele minden 911 tulajdonos, hogy ennek a luxus sport coupénak van egy sajátos problémája: „úszik”.

A mérnökök nagy hangsúlyt fektettek a száraz felületen lévő kezelés javítására, míg a nedves felületi tapadás háttérbe szorult a fejlesztések során. A jármű könnyű súlya és a széles gumiabroncsok kombinációja azonban azt jelenti, hogy az „aquaplaning” sokkal könnyebben bekövetkezik, mint a szűkebb kerekekkel rendelkező nehezebb SUV-oknál.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Korábban a legjobb megoldás az volt, hogy egyszerűen csökkentette a sofőr a sebességet és a kihúzódott a lassabban haladó sávba, de a Porsche 911-es vezetők ehhez nem szoktak hozzá, és bíztak az ESP-rendszerekben, hogy segítenek a jármű stabilizálásában. Az ESP rendszereket azonban nem egy ilyen feladatra tervezték, és viszonylag keveset tudtak tenni ennek megakadályozására, mondta Ulrich Morbitzer, a Porsche karosszériájának fejlesztési vezetője.

Az olyan fejlesztések mellett, mint például az elektronikus fékrásegítő, a folyamatosan állítható lengéscsillapítók és a nagyobb, 21 colos hátsó keréktárcsákkal kombinált kerekek, a Porsche hozzáadott valamit a következő nyolcadik generációs modell alvázához.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az új 911-es modell új biztonsági rendszerrel rendelkezik. A miniatűr mikrofon-érzékelők közvetett módon elemzik az első kerékpályákba felhajtott víz intenzitását. Az aktuális sebességtől függően a jármű felajánlja, hogy a vezető aktiválja az úgynevezett "nedves módot".

Ha be van kapcsolva, a jármű elkezd felkészülni egy lehetséges aquaplaning-re. 

A motor forgatónyomatéka csökkenni kezd, eloszlása a kisebb első kerekeken nagyobb stabilitást biztosít, és a légterelők olyan pozícióba nyílnak, hogy a lehető legnagyobb leszorítóerőt hozzák létre.  A biztonsági funkciók, például a Porsche stabilitásmenedzsment (PSM) és a Porsche kipörgésgátló menedzsment (PTM) működtető rendszerei csökkennek.

A „nedves üzemmód” egy olyan fogalomra épül, amelyet a Porsche Advanced Development részleg már az 1990-es évek közepén működő „Prometheeus” európai kutatási program részeként funkcionális érettségre emelt, és a Daimler-Benz indította el. „Miért nem valósították meg, nem tudom” - mondta Morbitzer.

Az emberek túl gyorsan hajtanak az esőben, és nem tudják, hogy milyen közel állnak az aquaplaning küszöbéhez 

- mondta Morbitzer.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Tehát minden olyan vezető, aki az új 911 Carrera S, 7 perc 25 másodperces körével szeretne versenyezni a híres Nuerburgringen, még kell várja, amíg kisüt a nap.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0