• Belföld
Faktor

Az őzikét a fűben kell hagyni, és simogatni sem szabad

Április utolsó- és május első heteiben jobban kell figyelniük azoknak, akik földeken gazdálkodnak. Ilyenkor születnek a vadállat kölykök, így elhagyottnak tűnő kis jószágokra bukkanhatnak. De valójában nem árvák, csak az anyjuk éppen eszik, vagy ijedtében elszaladt.

A következő hetekben, hónapokban a természetben dolgozó gazdálkodók őzgidákat, szarvasborjakat találhatnak az erdőben, a szántókon a vetésekben vagy az utakat szegélyező fák alatt. A vadászok mindenkit figyelmeztetnek, hogy a kicsinyekhez semmiképp sem szabad hozzányúlni, mivel az anya nem fogadja vissza őket és ez a pusztulásukat okozhatja.

Illusztráció: pixabay

Illusztráció: pixabay

Az őzsuták és a gímszarvas tehenek már május elejétől világra hozhatják a gidákat illetve borjakat, míg a dámborjak jellemzően május végén, június elején születnek.

A kicsik életük első heteiben nem tudják követni az anyjukat, így amíg az távol van – mert táplálkozik, vagy éppen veszélyt érez – elfekteti őket a bokrokban, bozótban, magas fűben.

A kicsinyek ösztönösen próbálnak elbújni, meglapulnak, mozdulatlanok maradnak akkor is, ha valaki a közelükbe megy. Ez azonban nem jelenti, hogy betegek, sérültek vagy elárvultak! Semmiképp sem szabad megsimogatni őket, hozzájuk érni, de még környezetük körbejárása sem szerencsés! Az emberszag miatt az anyjuk sorsukra fogja hagyni őket, így vagy éhen fognak pusztulni, vagy ragadozók ölik meg őket - írta az agroinform.com.

A fiatal állatok gyakran bújnak meg a magas fűben vagy lucernában a közeledő traktor hangjára - és az ösztönük sajnos azt diktálja, hogy veszély esetén lapuljanak meg és ne meneküljenek el. A pár órás- vagy egy-két napos őzeket nem védik meg a kasza elé erősített láncok...

A szakértők azt tanácsolják, hogy amennyiben valaki olyan helyen botlik gidába, borjúba, ahol az veszélyben van, az adott területen vadászatra jogosult szervezetet (vadásztársaságot, vállalkozást, erdészetet) értesítheti. Az illetékes hivatásos vadász vagy a vadásztársaság tagja szakszerűen fog gondoskodni az állatról. A vadászatra jogosult elérhetőségeit a megyei kormányhivataltól vagy a legközelebbi település önkormányzatától lehet megtudni.

Fontos tudni, hogy a vad, amíg él, az állam tulajdona, így ha valaki hazavisz egy gidát vagy borjút, a Büntető törvénykönyv értelmében lopást követ el.

Top 0