• Tudomány

Az ötévesek véréből is látszik, ha egy anya terhesen cigizett

Még ötéves korukban is találni molekuláris bizonyítékot a gyerekek vérében, ha az anya terhesen cigizett.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi tanszékének kutatói szerint maradhatnak nyomai a szervezetben azoknak a hatásoknak, amelyek a magzatot érték a méhen belül. Ezek a hatások akár évekkel később is károsíthatják a gyerek egészségét.

Régóta tudjuk, hogy a szervezetben felhalmozódnak azok az anyagok, amelyek jelzik, mennyire vagyunk kitéve a különböző környezeti hatásoknak: a csontjaink őrzik, ha ólommal érintkeztünk. Azt azonban nem tudtuk, hogy egyszerű vérminta is képes bizonyítékokkal szolgálni nem csupán a külvilágban, hanem már az anyaméhben megtapasztalt környezeti hatásokról

- magyarázta a kutatást vezetője.

Összesen 531 hatévesnél fiatalabb gyerek vérmintáját elemezték az Egyesült Államokban, majd megkérdezték a gyerekek anyját, hogy dohányzott-e a terhesség alatt. A szakemberek ezután ismét megvizsgálták a vérmintákban a DNS-láncot körülvevő kisebb molekulák elrendeződését, és a tesztek 81 százalékában pontosan meg tudták mondani, hogy az anya cigizett-e a terhesség alatt.

Illusztráció

Illusztráció

A gyerekek vérében talált nyomokért a későbbi passzív dohányzásnak is szerepe lehet. De mivel már az újszülöttek vérében is találtak bizonyítékokat az anya káros szokásaira, ezért a kutatók megállapították, hogy a születés előtti hatások szerepe a döntő jelentőségű.

Top 0