• Sport

Az öt legjobb teljesítmény a Super Bowlok történetében

Az 50. Super Bowlt rendezikegy hét múlva, a két résztvevő csapat a Denver Broncos és a Carolina Panthers lesz. Az eddig megrendezett 49 nagydöntő alatt több kiemelkedő teljesítményt is volt, mi ezúttal a legjobbakat gyűjtöttük össze.

Legjobb futó – Terrell Davis – Super Bowl XXXIIA Denver Broncos futója nagy szerepet játszott abban, hogy csapata 31-24-re tudott nyerni a Green Bay Packers ellen. A running back a meccsen összesen 157 yardot futott – amelynél volt már jobb teljesítmény is a washingtoni Timmy Smith 204 yarddal tartja a rekordot –, de ezekből szerzett három touchdownt is. Ő az egyetlen játékos, aki a Super Bowlok történetében három futott touchdownnal rendelkezik. A játékost természetesen megválasztották a döntő legjobbjának. Érdekesség, hogy az első negyedben erős fejfájás gyötörte migrén miatt, de ezek ellenére nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

Legjobb elkapó – Jerry Rice – Super Bowl XXIXJerry Rice minden idők egyik talán elkapójaként került be az NFL Halhatatlanok Csarnokába. Háromszor is nyert bajnoki címet, mindhárom alkalommal szerzett touchdownt. A legemlékezetesebb a San Diego Chargers elleni teljesítménye volt, ekkor 10 elkapásból 149 yardot ért el, és háromszor szerzett touchdownt. Rice öt évvel korábban szintén három touchdownt szerzett a döntőben, de a Denver elleni teljesítménye egy yarddal elmaradt a Chargers ellenitől. Legelső Super Bowlján pedig beállított egy azóta is érvényes rekordot, 215 elkapott yarddal - ekkor "csak" két TD-elkapása volt.

Legjobb irányító – Phil Simms – Super Bowl XXITöbb statisztika alapján is meg lehet ítélni, hogy melyik volt a Super Bowlok történetének legjobb irányító teljesítménye. A legjobban talán az irányító-mutató (passer rating) határozza meg ezt a teljesítmény. Az eddigi 49 döntő alatt egyszer sem született maximális passer rating, ehhez legközelebb a New York Giants irányítója, Phil Simms állt.

Fotó: Europress - George Rose/Getty Images

Fotó: Europress - George Rose/Getty Images

Simms 1987-ben a Denver Broncos ellen 25-ször passzolt, ebből 22 sikeres volt. Ez azt jelenti, hogy az irányítónak ugyanannyi touchdownja volt, mint ahány rossz passza. Simms a meccset végül 268 yarddal és 150,9-es irányító-mutatóval zárta.

Ha nem a passer rating alapján ítéljük meg az irányítókat, akkor minden bizonnyal Steve Young 29. Super Bowlban nyújtott teljesítménye a legjobb, 325 yarddal és hat touchdown-passzal, ráadásul az irányító 49 yardot is futott. Irányító mutatója a passzpontossága miatt „csak” 134,8-as.

Legjobb rúgó - Ray Wersching – Super Bowl XVIEgyetlen rúgó mondhatja el magáról, hogy négy mezőnygólt is szerzett egy Super Bowl alatt. Ezt a bravúrt a San Francisco 49ers rúgója, Ray Wersching hajtotta végre. A döntőt a 49ers 26-21-re nyerte, és mivel Wersching a négy mezőnygól mellett két extrapontot is berúgott, így a 26 pontból 14 az ő nevéhez fűződik.

Legjobb visszahordó – Jacoby Jones - Super Bowl XLVIIJacoby Jones a Baltimore Ravens játékosaként nagy szerepet vállalt a San Francisco 49ers legyőzésében. Az ő nevéhez fűződik a Super Bowlok történetének leghosszabb játéka, miután 108 yardos kirúgás utáni visszahordásból szerzett touchdownt. Jacoby Jones ráadásul 5 visszahordásból 206 yardot szerzett, ami 41,2 yardos átlagnak felel meg.

Jones emellett 28 yardot vitt vissza punt után, de volt egy 56 yardos touchdown-elkapása is. Ennek köszönhetően Jones az egyetlen játékos, aki egy döntőben két 50 yardnál hosszabb touchdownt szerzett, de az összesen megtett 288 yardja is Super Bowl-rekordnak számít.

Top 0